Je smartphone kan je vergrendelen met een handig patroon. Waarom zou dat niet met je pc gaan?

Eusing Maze Lock staat je toe om een patroon als wachtwoord in te stellen, maar dat is niet wat het programma zo goed maakt. Maze Lock is erg aanpasbaar en zit boordevol geavanceerde instellingen, zodat je de pc kan omtoveren tot zelfvergrendelde kluis waar niemand binnenraakt.

[download_file]

Na de eerste installatie verschijnt er een dialoogvenster. Het programma raadt je aan een eigen patroon te kiezen om je toestel te ontgrendelen. Natuurlijk is het belangrijk dat je dat patroon onthoudt, maar indien je een geheugensteuntje nodig hebt kan je een afbeelding ervan op je systeem opslaan. Vergeet die afbeelding gewoon niet te raadplegen voordat je de computer op slot doet.

Configuratie
Zodra je de instelprocedure doorlopen hebt, opent er een browservenster met daarin de handleiding voor Maze Lock. Het gebruik is vrij eenvoudig en zal smartphonebezitters bekend voorkomen. Het grootste verschil met een smartphone is de mogelijkheid om sneltoetsen te gebruiken. De Windowstoets + A vergrendelt je pc en Windows + C opent het configuratiescherm.

Naast het invoeren van een patroon kan je nog een aantal andere instellingen aanpassen. Zo kies je de grootte van het veld waarop je het patroon kan invoegen, maar kan je ook het achtergrondscherm bij vergrendeling vrij kiezen.

Als je na het vergrendelen van je pc op de entertoets duwt, dan verdwijnt alle informatie van het scherm zodat iedereen de mooie achtergrond kan bewonderen.

Via de algemene instellingen regel je een aantal meer praktische zaken: moet je computer vergrendeld opstarten, hoelang moet je inactief zijn alvorens je systeem zichzelf vergrendelt, moet het internet worden afgezet enzovoort. Bij het vergrendelen hoort ook een bericht dat nieuwsgierige voorbijgangers te lezen krijgen. Standaard is dat: ‘Do not toch my computer!’, maar het staat je vrij een vertaling in te typen.

Eusing Maze Lock is een klein, volledig en handig programma waarmee je een toestel beschermt tegen ongewenste pottenkijkers terwijl je weg bent, op een manier die je gewend bent van je smartphone. De tool werkt perfect met de muis, maar vooral in combinatie met een aanraakscherm komt het programma volledig tot zijn recht. Spijtig genoeg laat de ondersteuning voor opstellingen met twee of meer schermen wel te wensen over: Maze Lock vergrendelt maar één scherm.