Een computer moet je het leven gemakkelijk maken door allerhande taken op zich te nemen. Toch krijg je soms het gevoel dat het beter kan. Er zijn veel taken die je elke dag opnieuw uitvoert, die een tijdje in beslag nemen. Er bestaat echter een remedie voor dat onnodig veel en herhaald klikken: Robotask.

Robotask kan zowat alle dagdagelijkse opdrachten op zich nemen. Dat kan gaan van erg eenvoudige dingen, zoals het maximaliseren van een bepaald venster elke keer dat je het opent, tot complexe structuren met meerdere acties, triggers en dialoogvensters. Het programma geeft zowaar een brein aan je computer, zodat die weet wat er wanneer moet gebeuren, met minimale tussenkomst van jou.

[download_file]

Hoewel RoboTask een erg krachtige tool is, ziet de interface er vrij eenvoudig uit. In het hoofdscherm zie je bovenaan een lijst met toegevoegde taken, en onderaan een samenvatting van de acties die Robotask al dan niet succesvol uitvoerde.

Samen met het programma download je een aantal demo’s van mogelijke taken. Een aantal daarvan zijn al meteen erg handig. Dubbelklik op een taak om een nieuw venster te openen en te kijken hoe deze eruitziet. Even door de demo bladeren is de handigste manier om snel aan de slag te kunnen met de tool.

Een eigen taak toevoegen doe je door op de plus te klikken in het menu. Een venster zoals dat van de demotaken verschijnt, ditmaal blanco. Aan jou om acties toe te voegen in de eerste tab, en events die de taak van start laten gaan in de tweede. De drie laatste tabs zijn voor geavanceerde gebruikers, en zal je niet meteen nodig hebben bij het maken van eenvoudige taken.

Macro
Acties kan je manueel toevoegen door te kiezen uit een geordende lijst, maar Robotask ondersteunt ook macro’s. Om er één op te nemen klik je bij de Actions-tab op het rode bolletje. Zodra je tevreden bent met je taak sla je deze op en verschijnt hij in de lijst. Die kan na een tijd wel eens onoverzichtelijk worden. Gelukkig kan je via Filter door de lijst zoeken.

Om te kunnen functioneren loopt Robotask op de achtergrond en start de tool mee op met Windows. Via de instellingen kan je dat veranderen en krijg je toegang tot een hoop geavanceerde opties. De tab Plug-ins toont acties die Robotask kan uitvoeren. Window bijvoorbeeld, scant periodiek je systeem om te kijken of er bepaalde programma’s actief zijn, zodat relevante taken kunnen starten. Via de knop Configure kan je instellen hoe frequent die scan wordt uigevoerd.

Robotask bestaat in een betaalde en een Lite-versie. De Lite-editie is hier beschikbaar, en is al enorm uitgebreid. Wil je de computer zo nauw mogelijk op je noden afstemmen, en de groot uitgevallen rekenmachine écht slim maken, dan is Robotask de tool voor jou.