Met bijna anderhalf miljard gebruikers is Facebook stilaan de hele planeet aan het overnemen. Soms tot ongenoegen van bazen, echtgenotes en andere personen die ons nodig hebben, want de tijd die we op dat smoelenboek doorbrengen – elkaars infantiele beeldgrapjes vind-ik-leuken, verjaardagswensen uiten op elkaars prikbord, zien waar iedereen zoal mee bezig is – wordt langer en langer. De gemiddelde Facebook-gebruiker, zo zeggen recente statistieken, brengt 15 uur 33 minuten per maand door op het sociale netwerk. En hoe zit dat met jou?
STAP 1 / TimeRabbit installeren en laten lopen
Aan de slag gaan met TimeRabbit is behoorlijk eenvoudig: surf naar www.gigawatch.com/TimeRabbit, en klik op Download. Het programma komt binnen en is in een mum van tijd geïnstalleerd. Het beste wat je nu kan doen, is het minimaliseren en gewoon je ding doen: begin je dag, lees en beantwoord je e-mails, en ja: op een bepaald moment kom je wel op Facebook terecht zeker? TimeRabbit houdt bij wat je daarop doet. Tijdens je gebruik van TimeRabbit zult je een paar keer geconfronteerd worden met commerciële boodschappen om te upgraden naar de betalende versie, maar voor hetgene wat we hier gaan doen – gewoon ons eigen Facebook-gebruik in de gaten houden – zijn er geen beperkingen.
STAP 2 / Een eerste tussenstand
Wat wordt er precies bijgehouden door TimeRabbit? Het programma loopt gewoon naast je browser. Dat komt omdat het erop is voorzien om je Facebook-gebruik over àlle browsers op te meten (de website maakt alleen gewag van Internet Explorer, Firefox en Chrome), ook als je bijvoorbeeld twee verschillende browsers zou gebruiken. De klok loopt vanaf het moment dat je effectief iets doet op Facebook en stopt vijf seconden na het moment waarop je Facebook hebt verlaten. Wanneer je Facebook gewoon hebt openstaan maar niet eens achter je computer zit of het in een niet-actieve browsertab hebt lopen, wordt dat niet geteld als smoelenboektijd: na dertig seconden inactiviteit wordt de timer stopgezet.
STAP 3 / Je Facebook-gebruik onder ogen zien
Open TimeRabbit in je taakbalk. Wat je nu te zien krijgt, zijn natuurlijk maar de eerste minuten en seconden van je Facebook-gebruik. Je hebt alleen iets aan TimeRabbit als je het gedurende langere tijd laat lopen: een week of, idealer, een maand. Op die manier zie je de patronen en eventuele excessen in je Facebook-gebruik. Die komen boven wanneer je in TimeRabbit bovenaan op Stats klikt: je krijgt een keurig overzichtje van de tijd die je vandaag én gisteren hebt doorgebracht met je Facebook-vriendjes, maar ook een week- en maandoverzicht van deze én vorige week/maand, zodat je op ieder moment een referentiepunt hebt.
STAP 4 / TimeRabbit optimaliseren
Er valt ook nog een beetje te priegelen met instellingen in TimeRabbit, al is dat stuk momenteel wel beperkt (TimeRabbit is uit sinds afgelopen zomer, en is duidelijk een 'work in progress': sinds we het programma de eerste keer uitprobeerden, is er bijvoorbeeld een Contact-tab bij gekomen). Onder Settings kan je in essentie twee dingen doen: de begindag en het beginuur van de week aangeven en aan- of uitvinken of je het programma meteen wilt laten lopen wanneer je de computer opstart.
STAP 5 / Je leven beteren
De allerlaatste etappe in deze workshop staat eigenlijk los van TimeRabbit. Het idee van het programma is namelijk dat het tot nadenken stemt over de uren, dagen, weken en maanden die je op Facebook doorbrengt: als het cijfer waarmee TimeRabbit je na een maand confronteert een échte verrassing is, weet je meteen dat het tijd wordt om iets aan je Facebook-verslaving te doen. Dat je misschien een paar van die Facebook-vriendjes moet contacteren (via Facebook Messenger?) om af te spreken op café. Of dat je wat meer écht moet buurten met je collega's. Of niet: als je gewoon erover nadenkt is de missie van TimeRabbit, en deze workshop over het programma, geslaagd.