Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Sleipnir is een origineel vormgegeven browser die het meest tot zijn recht komt op een computer met aanraakscherm.

Sleipnir is eveneens een bliksemsnel paard met acht poten uit de Noorse mythologie. Daarmee sleept de browser de prijs voor origineelste naam in de wacht. De software is niet alleen voor Windows ontwikkeld: de browser is ook compatibel met je smartphone of tablet, net als OS X.

[download_file]

Bladeren
Bookmarks en geschiedenis kunnen zo eenvoudig gedeeld worden tussen verschillende toestellen. Dat is op zich niets nieuws, onder andere Chrome en Firefox hebben gelijkaardige functies. Sleipnir onderscheidt zich van die twee bekende browsers door ook aanraakvriendelijk te zijn op Windowslaptops.

De browser werkt, net als zowat alle andere internetsoftware vandaag, met tabs. Het grote verschil is dat die tabs als miniatuurweergaven bovenaan worden weergegeven. Met prentje, maar zonder titel. Wanneer je de cursor boven de miniatuurweergave houdt, verschijnt de naam van de webpagina wel.

Wisselen tussen tabs gaat uiteraard door erop te klikken met de muis, maar je kunt er ook snel doorheen bladeren door eenvoudig naar links of rechts te swipen ergens op het scherm. Inzoomen en uitzoomen gaat met het gebruikelijke duim- en wijsvingergebaar. Tabs zoeken wanneer je er veel open hebt is eveneens eenvoudiger. Sleipnir plaatst gerelateerde tabs bij elkaar, zodat je alles snel terugvindt.

Hoewel de tabbladen met miniatuurweergaven meer plaats innemen dan de platte tekstvarianten is de werkbalk bovenaan toch niet dikker. Dat komt doordat de adresbalk, die anders een prominente plaats krijgt, naar rechts is verschoven. Voor de filosofie daarachter valt iets te zeggen. De makers claimen dat URL’s intypen nog maar zelden gebeurt. De meeste mensen zoeken immers via een zoekmachine, of openen websites via hun favorieten.

Tot slot past Sleipnir een mouw aan lelijke tekst. Een algoritme maakt de tekstweergave op alle websites vloeiender en, zo zeggen de makers, aangenamer om te lezen. Heb je een Windowsinstallatie met een aanraakscherm? Dan is het zeker de moeite om Sleipnir eens een kans te geven. Ook op toestellen met klassieke schermen werkt Sleipnir perfect, en de originele manier waarop de browser tabbladen weergeeft is genoeg reden om ook daarom de browser eens te testen. Je downloadt het installatiebestand hieronder, of op de website.