Grote hoeveelheden bestanden kopiëren kan een hele klus zijn. De ingebouwde kopieerfunctie van Windows doet goed haar best, maar al bij al is de tool beperkt en krijg je er weinig informatie van. Een beter alternatief, zeker voor wie wel eens grote hoeveelheden bestanden kopieert, is TeraCopy. Dat gratis programmaatje is niet alleen sneller dan de ingebouwde versie, je kan er ook meer mee doen.

TeraCopy neemt de plaats van het traditionele kopiëren over. Eens geïnstalleerd hoef je het programma dus niet speciaal te openen om het te gebruiken, je workflow blijft hetzelfde als voordien. Bij de eerste keer kopieren zal Windows je waarschijnlijk wel vragen welke tool je wilt gebruiken.

[download_file]

De tool toont je tijdens het kopiëren welke bestanden in de wachtrij staan, hoelang het duurt alvorens een individueel bestand gekopieerd is en hoelang de totale opdracht nog zal duren. Als er toch fouten gebeuren tijdens het uitvoeren van de opdracht kan je snel zien welk bestand verantwoordelijk was.

TeraCopy biedt bovendien een aantal handige mogelijkheden voor wanneer het kopiëren klaar is. Zo kan je ervoor kiezen je pc af te sluiten als alles is afgerond, of een schijf uit te werpen. Bij dubbele bestanden zal TeraCopy je standaard vragen wat er moet gebeuren, maar je kan die functie ook van Always Ask naar iets anders veranderen, zoals Rename All. In dat geval zal de tool de hele kopieeropdracht afwerken zonder een dialoogvenster te tonen, en alle dubbele bestanden automatisch een andere naam geven.

Sneller

Wanneer je meerdere opdrachten klaarzet zal TeraCopy die niet simultaan uitvoeren, maar na elkaar, aangezien dat sneller is. Kopieer je van en naar locaties op verschillende fysieke opslagmedia, dan kan je TeraCopy de instructie geven de taken wel gelijktijdig uit te voeren. Een opdracht manueel pauzeren gaat natuurlijk ook.

TeraCopy is een programma waarvan je in eerste instantie niet wist dat je het nodig had, maar als je het installeert zal je nooit meer zonder kunnen. De tool is op alle vlakken beter dan het Windows 7-alternatief en ook Windows 8(.1) kan er nog wat van leren, al ging de kopieerfunctie er in dat besturingssysteem wel op vooruit? TeraCopy is compatibel met alle versies van Windows, je downloadt de tool hieronder.