In het echte leven sta je niet toe dat iemand je stalkt. Waarom zou je online vergevingsgezinder zijn? Dat is de redenering van de makers van Epic Browser, een op Chromium gebaseerde browser die zich helemaal focust op het behoud van jouw privacy.

Omdat Epic gebaseerd is op de openbronversie van Chrome is de browser erg eenvoudig te gebruiken voor iedereen die al eens met Googles versie heeft gewerkt. In contrast met Google doet Epic er alles aan om je surfgedrag geheim te houden voor adverteerders.

[download_file]

De browser heeft een aantal ingebouwde mechanismen die je moeten beschermen. Zo houdt Epic geen geschiedenis bij en krijg je geen top van meest bezochte websites voorgeschoteld, maar worden ook cookies van derden automatisch geblokkeerd. Epic bevat geen enkele functie waarmee adverteerders iets over jou te weten kunnen komen.

Bij het sluiten van iedere sessie wist Epic alle gegevens en caches die bij andere browsers wel bewaard blijven. Om je een beeld te geven van wat de browser allemaal blokkeert, krijg je kleine en onopvallende meldingen telkens als er iets wordt tegengehouden. Interesseert die informatie je niet, dan kan je de meldingen eenvoudig uitschakelen.

De omnibar die we kennen van Chrome is nog steeds aanwezig. Indien je een zoekterm in de adresbalk typt, zal de brower je een lijst met zoekresultaten voorschotelen, net zoals Google Chrome dat doet, met het verschil dat Epic zoekt via de eigen anonieme Epicsearch-dienst.

Zit je in met je privacy, maar wil je geen dozijn aan plug-ins of extra software gebruiken om anoniem te blijven, dan is Epic een must. Natuurlijk is je identiteit niet zo goed verborgen als wanneer je online gaat via het TOR-netwerk, maar daar staat dan weer tegenover dat Epic even gebruiksvriendelijk is als Chrome.

Je downloadt de browser hier. Omdat Epic een aangepaste versie van Chromium is, kan het zijn dat sommige antivirusprogramma's van zich laten horen. In dat geval kan je Epic aan de lijst met uitzonderingen toevoegen.