Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Filemail, een nieuwe dienst waarmee je tot monsterachtig grote bestanden mee verstuurt, heeft mijn dag opgefleurd met haar promotiefilmpje. Een van de meest voorkomende beperkingen in het versturen van bestanden per mail is dat de bestandgrootte beperkt is zodat je alleen wat foto’s en documenten via die weg de deur uit krijgt. In Filemail verstuur je met een gratis account tot 30 gigabyte. 

Stap 1 / FORMULES

Onvoorstelbaar! Je kan in Filemail zo’n 15.000 foto’s van 6 Megapixels in één keer via het internet van eigenaar verwisselen. Met de gratis formule moet de bestemmeling de bestanden binnen de zeven dagen ophalen. Een pro-account kost 9 dollar per maand, dan is er geen beperking op de bestandsgrootte en blijven de bestanden 30 dagen beschikbaar. Wat is het addertje onder het gras? Nope. Geen verrassingen en eigenlijk is het zelfs fout om te spreken over een gratis ‘lidmaatschap’, want je hoeft niet eens te registreren.

 

Stap 2 / GEEN GEDOE

Bestanden versturen is poepsimpel. Je surft naar www.filemail.com. Daar vul je het mailadres van de bestemmeling in en daaronder je eigen mailadres. Net als bij gewone e-mail geef je een onderwerp op en je kan eventueel nog een boodschap toevoegen. Daarna klik je op de knop Add Files zodat er een navigatievenster verschijnt waarmee je het bestand of meerdere bestanden selecteert die het huis uit moeten. Klik op Send. Voordat de bestanden cyberspace worden ingestuurd, kan je nog aangeven dat je een bericht wil ontvangen wanneer de bestemmeling de bestanden heeft gedownload. Bovendien kan je de downloadpagina beveiligen met een wachtwoord. In vergelijking met gelijkaardige diensten verloopt de transfer bijzonder snel. 

 

Stap 3 / ONTVANGER

Als verzender ontvang je een rapport waar je de downloadlink leest en waar een teller loopt die aangeeft hoeveel tijd de bestemmeling nog heeft om de hele zwik binnen te halen. Leuk is ook dat je miniatuurweergaven te zien krijgt van de bestanden die verstuurd zijn. Je leest het type bestand en de grootte.

De bestemmeling ontvangt een e-mailbericht met daarin de downloadlink naar de bestanden op de server. Ook hij ziet meteen om welke type bestanden het gaat: gezipte bestanden, Office-documenten, afbeeldingen… Hij kan kiezen om ofwel alle bestanden tegelijk binnen te halen, of om alleen de bestanden te downloaden waarin hij is geïnteresseerd. Bovendien is het mogelijk om alle verzonden bestanden binnen te halen in één gecomprimeerd zip-bestand. 

 

Stap 4 / LOKALE SERVERS

Wat deze dienst zich onderscheidt van zijn concurrenten is dat het niet eens nodig is om als verzender je eigen e-mailadres in te geven wanneer je bestanden wil versturen. Het is dus inderdaad perfect mogelijk om anoniem mammoetbestanden te versturen, al kan ik daar niet meteen het nut van bedenken. De snelheid van Filemail is vooral te danken aan het feit dat we niet aangewezen zijn op servers die opgesteld staan in de Verenigde Staten. De dienst maakt gebruik van een infrastructuur van servers die behalve in de VS ook in Azië en in Europa staan. Wanneer je een bestand verstuurt, kiest Filemail automatisch de dichtstbijzijnde server. 

 

Stap 5 / UITBREIDINGEN

In de meeste gevallen volstaat de webinterface om bestanden te versturen en te ontvangen. De betalende gebruikers kunnen daarbovenop een keuze maken uit diverse kleine programmaatjes voor Linux, Mac OS X, Windows en iOS om bestanden te verzenden en te ontvangen zonder dat ze een webbrowser moeten openen. Er bestaan zelfs uitbreidingen voor Thunderbird en Outlook om vanuit deze mailclients rechtstreeks gigantische bestanden te verzenden, veel te groot om via je normale e-mailprovider te versturen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.