Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Een jaarkalender moet er vooral strak en overzichtelijk uitzien. Ik gebruik hem immers niet om vergaderingen of afspraken te plannen maar om zicht te houden op weekends, vakantie en verjaardagen. Er zijn online genoeg kalendersjablonen te vinden en laat je niet afschrikken door exemplaren waar de maanden en dagen in het Engels staan. Die zet je heel snel om naar het Nederlands. Op Calendarlabs (www.calendarlabs.com/2014-calendar-templates.php) en Calendarpedia (www.calendarpedia.com) wachten hopen sjablonen.

STAP 1 / Download

Toch ga ik deze keer voor het sober ontwerp van Printable2014Calendars.com (www.printable2014calendars.com). Al deze kalenders kan je downloaden in het pdf- én Microsoft Word-formaat. In deze workshop ben ik vertrokken van het model ‘2014 Calendar on one page (horizontal, week starts on Monday)’. Daarna klik je op Download Microsoft Word version. Hierdoor zal de download starten en als die klaar is, kan je het document openen in Word.

 

STAP 2 / Nederlands

Wijzig in de titel het woord ‘Calendar’ in ‘Kalender’. Daarna zet je even de maanden om in het Nederlands. Je dubbelklikt op de maanden die gewijzigd moeten worden en verandert de namen van de maanden. Als dat klaar is, ga je naar de maand januari. Je ziet hoe ook de dagen in het Engels staan aangeduid. Wijzig de inhoud van die 7 vakjes en selecteer dan de groep van 7. Kopieer de inhoud met Ctrl+C. Daarna selecteer je dezelfde vakjes in de maand februari en gebruik je de toetsencombinatie Ctrl+V om de gekopieerde inhoud te plakken. Vervolgens plak je deze dagen van de week op dezelfde manier in de overige 10 maanden. De vertaling van de kalender is op die manier in twee minuten klaar. 

 

STAP 3 / Lettertype

In de kalender is slechts één lettertype gebruikt: Times New Roman, het lettertype dat in de jaren 30 speciaal werd ontwikkeld voor de Britse krant The Times. Terwijl je de dagen in hun nieuwe vorm selecteert, kies  je in het tabblad Start het gereedschap Opmaak kopiëren/plakken. Dat icoon ziet er uit als een kwastje. Sleep met dit kwastje over de dagen in de overige maanden, zodat de vormgeving wordt overgezet. Je kan eventueel hetzelfde doen met de maanden en de getallen van de dagen.

 

STAP 4 / Markeren

Wil je net als ik dat de weekends er uit springen dan selecteer je de dagen van het weekend om die een ander achtergrond te geven. Sleep in januari over de dagen van het eerste weekend, druk de Ctrl-toets in en sleep over de weekenddagen van de overige maanden. Omdat deze dagen in een tabel staan zal boven het lint het tabblad Hulpmiddelen voor tabellen verschijnen met daarin het subtablad Ontwerpen. Aan de rechterkant kan je bij Arcering de achtergrondkleur van de geselecteerde vakken aanpassen. Op dezelfde manier kleur je meteen ook de wettelijke feestdagen in. Je kan eventueel nog een ander kleurtje gebruiken voor verjaardagen of andere momenten die je absoluut niet mag vergeten.

 

STAP 5 / Afwerking

Onderaan de kalender staat nog een tekstvak met daarin de gegevens van Printable2014Calendars. Klik op deze tekst en wis hem met de Delete-toets. Je kan eventueel onderaan nog een tabel plaatsen via Invoegen, Tabel, waarin je dan bijvoorbeeld de verjaardagen invult. Het aantal rijen en kolommen dat je toevoegt, is uiteraard afhankelijk van het aantal vrienden en familieleden dat je moet onthouden. Ook hier kan je dezelfde tools gebruiken voor de opmaak. Klaar, afdrukken en ophangen!