Er zijn verschillende tools en services waarmee je muziek over je netwerk of via het internet kan streamen. Zo’n functie zit zelfs in Windows ingebouwd. Maar met Vibe Streamer gaat het echter een tikkeltje eleganter en je kan zelf bepalen wie hoeveel muziek kan beluisteren en vanaf welke pc’s. Aan ontvangerszijde hoeft men zelfs niets te installeren: alles valt via een simpele browser te beluisteren. Vibe Streamer gaat al een paar jaar mee, maar staat nog altijd zijn mannetje, ook onder Windows 8.

STAP 1 / Gebruikers creëren

Installeer het openbronprogramma Vibe Streamer op www.vibestreamer.com. Wanneer je de tool opstart, beland je in het hoofdvenster op het tabblad Status. De Start-knop lonkt, maar daar wacht je best nog even mee. Omdat je wellicht niet jan en alleman toegang tot je muziek wil geven, creëer je eerst de gewenste gebruikersnamen. Ga naar het tabblad Users and Groups, rechterklik in het Users-paneel en kies Add. Strikt genomen hoef je niet meer te doen dan Username en Password in te vullen en met OK te bevestigen.

 

STAP 2 / Shares instellen

Over naar het tabblad Sharing nu, want hier leg je vast welke muziek je via Vibe Streamer ten gehore wil geven. Klik met de rechtermuisknop in het paneel en kies Add. Via de Browse-knop verwijs je naar de gewenste muziekmap. Vul een korte, maar duidelijke naam voor de share in bij Virtual name: deze naam krijgen de luisteraars namelijk te zien. Niet onbelangrijk: in de rubriek Permission bepaal je welke gebruikers toegang krijgen tot die map.

 

STAP 3 / Server configureren

De gebruikers en de shares heb je voor elkaar, maar ook aan de Vibe Streamer-server zelf is er nog enig sleutelwerk. Ga alvast naar het tabblad Settings en open de rubriek Server. Ik raad je aan het Address-veld op 0.0.0.0 te laten staan. Is het je bedoeling je muziek ook via het internet te (laten) beluisteren en ondersteunt je router UPnP? Dan plaats je best een vinkje in de rubriek UPnP Settings. Misschien nog even vermelden dat je bij General een optie vindt om Vibe Streamer automatisch te starten zodra je pc is ingeschakeld. Je moment de gloire is nu eindelijk aangebroken: open het tabblad Status, druk op de knop Start, sus je firewall – jawel, Vibe Streamer is een koosjere applicatie – en zet je schrap…

 

STAP 4 / Muziek streamen

De server draait, maar dat wil je best even uittesten toch! In eerste instantie doe je dat op een van de pc’s in je eigen thuisnetwerk. Je hebt er wel het interne IP-adres van de pc-met-Vibe-Streamer voor nodig, maar dat kom je snel te weten wanneer je het commando ipconfig op de opdrachtregel uitvoert. Over nu naar je favoriete browser, alwaar je in de adresbalk dat ip-adres invult, gevolgd door het poortnummer van Vibe Streamer (op mijn test-pc is dat bijvoorbeeld: 192.168.0.112:8081). Meld je bij Vibe Streamer met een correct ID aan. Als alles goed is, krijg je onderaan de beschikbare shares te zien. Toch niet? Klik dan even op de knop Explorer, helemaal onderaan. Dubbelklik vervolgens op de songs die je wil beluisteren of sleep ze naar het bovenste paneel. Bovenaan tref je de nodige afspeel- en spoelknoppen aan.  Wil je je muziekserver via het internet bereiken, dan moet je in je browser wel het WAN IP-adres invullen van je thuisrouter (waar je dus port forwarding had ingesteld). Succes!