Je harde schijf is als een huis. Ook al doe je dagelijks je best om alles op orde te houden, van tijd tot tijd is een grote schoonmaak aangeraden. En wie weet wat je verstopt vindt onder de kussens van je zetel, of in dit geval, in de kleinste hoekjes van je harde schijf.

Xinorbis is een erg uitgebreide gratis tool die je alles over de bestanden op je harde schijf vertelt dat je ooit zou willen weten, en meer. Onmisbaar voor wie ten gronde wil begrijpen waar zijn hardeschijfruimte naartoe gaat, en daar eventueel een mouw aan wil passen.

[download_file]

Taal kiezen: liever Engels
De installatie is voor de hand liggend. Wanneer je Xinorbis voor de eerste maal opstart dien je een taal te kiezen. Nederlands is een optie, maar zoals je verder zal zien, is Engels de keuze voor wie de taal degelijk beheerst. Zodra het programma geopend is kan je aan de slag. Via Kies selecteer je de map of schijf die je wil analyseren. Met de knop Combineren kan je meerdere mappen of schijven tegelijkertijd scannen.

Druk op de scanknop om een vrolijke octopus tevoorschijn te toveren die een kijkje neemt op je harde schijf. Het proces kan een aardig tijdje in beslag nemen, al naargelang hoeveel data er op je schijf staan.

Het resultaat is erg gedetailleerd en wordt duidelijk in cirkeldiagrammen weergegeven. Het valt wel op dat de interface niet echt berekend is op de Nederlandse taal: woorden overlappen soms.

‘Gratis rijden’
Via de tab Taken kan je wisselen tussen verschillende weergaves. In het submenu Mapeigenschappen krijg je te zien welke bestandstypen de meeste hardeschijfruimte opslorpen. De tab Mappen in datzelfde menu toont het schijfgebruik per map. En de tabomvang laat je ontdekken wat je gemiddelde bestandsgrootte is. Er is zelfs een top tien van grootste en kleinste bestanden.

Via het Geavanceerde menu kan je andere taken verrichten, zoals op zoek gaan naar duplicaten. Je kunt identieke bestanden proberen te vinden zowel op basis van grootte als bestandsnaam.

Rapporten kun je op verschillende manieren opslaan. Een HTM-raport geeft een gedetailleerde weergave van de volledige staat van je schijf, al is het hier wel duidelijk dat het programma niet door een professional is vertaald. Vrije schijfruimte wordt hier weergegeven als ‘Gratis rijden’ (Free Drive).

Het gebrekkige Nederlands van Xinorbis terzijde is het een indrukwekkend programma. De tool is gratis maar met de uitgebreide mogelijkheden en de gedetailleerde grafische weergaves hadden de ontwikkelaars er zonder schaamte geld voor mogen vragen. Wie zijn schijven wil onderhouden zal niet snel een betere tool vinden dan Xinorbis.