Ik weet niet hoe het met jou gesteld is, maar ik heb niet zo heel veel tijd over thuis. Alles wat ik kan laten automatiseren, doe ik met plezier. Een afwasmachine zorgt ervoor dat ik de vaat niet moet doen, een stofzuigerrobot in huis rijdt drie keer per week rond om alles netjes te houden, en sinds een jaar hoort daar ook een robotmaaier bij. Ik heb het gras al een jaar lang niet meer gemaaid bij mij thuis, en dat wil ik graag zo houden.

Afbakening

Vorig jaar heb ik een Bosch Indego aangekocht om mijn gras thuis te maaien. De voornaamste reden? Niet omdat ik tam ben, maar omdat ik niet telkens met zakken gras naar het containerpark wil rijden. Ik heb geen aanhangwagen, en gras in de auto is niet zo praktisch. Een robotmaaier lost dat probleem op doordat die twee tot drie keer per week het gras maait. Hierdoor krijg je fijne grassnippers die niet worden opgevangen, maar als voedingsstof voor het gras dienen. Win-win-situatie!

De installatie van zowat elke robotmaaier is hetzelfde: je kiest een plaats waar je het laadstation wil installeren, en je begint met de tuin te voorzien van een dunne (bij voorkeur groene) koperdraad. Het is dankzij die draad (met laagspanning) dat je robotmaaier de grenzen van het gras in je tuin kan inschatten, en bijgevolg zijn werk probleemloos kan uitvoeren. De draad zie je initieel wel liggen wanneer je alles installeert, maar na twee maanden verdwijnt die helemaal in de grond. Zorg er wel voor dat het gras goed kort staat wanneer je start met de installatie.

Installatie

De installatie is bijzonder gemakkelijk: de kabel zit meestal bij in de doos, net als de plastic houders waarmee je de kabel op zijn plaats houdt. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, zijn planten, bomen of voorwerpen die op het gazon staan. Daarvoor moet je een ‘lus’ maken naar het bepaalde voorwerp. Zo’n lus betekent van de rand met een draad naar het voorwerp of de plant gaan, de draad errond leggen, en dan over dezelfde lijn teruggaan naar het beginpunt van de afwijking. Hoe meer hindernissen, hoe complexer, dat spreekt voor zich. Storend de eerste weken wanneer je de kabels ziet liggen, maar daarna valt het niet meer op.

Zorg er wel altijd voor dat de twee kabels (heen en terug) naar de hindernis dicht naast elkaar liggen. Is dat niet het geval, dan gaat de robotmaaier denken dat de spatie tussen de twee kabels een hindernis is, met als gevolg dat dat stukje gras niet wordt gemaaid. Wie dus van zijn tuin een speeltuin heeft gemaakt met schommel en glijbaan heeft veel kabelwerk voor de boeg. Zorg er trouwens voor dat het laadstation van de robotmaaier telkens goed vrij staat, zodat de robotmaaier vanzelf kan laden wanneer zijn batterij leeg is.

Maaipatroon

Je zou zeggen dat elke robotmaaier het gras op dezelfde manier zal maaien, maar dat is niet het geval tussen Robomow en Bosch. De RC306 van Robomow werkt zoals de meeste robotmaaiers (en ook stofzuigrobots) met een kriskraspatroon. Als een soort bal in een flipperkast blijft hij willekeurig van kant naar kant rijden en omdraaien, om zo na verloop van tijd de totale oppervlakte te hebben gemaaid. Het is niet echt een efficiënte manier om te maaien, maar het resultaat is wel de meest constante.

De Bosch Indego werkt via het ‘Logicut’-principe. In plaats van kriskras te rijden, verdeelt de Indego de tuin in vakken, en maait die in banen zoals je zelf ook het gras zou maaien. Een veel efficiëntere manier dan de Robomow. De Indego is bij een grasoppervlakte van 350 m² gemiddeld klaar op 2,5 uur, de Robomow deed daar dubbel zo lang over. In feite maakt de tijd niet zoveel uit, je moet het gras tenslotte niet zelf maaien, maar dat betekent wel dat de Robomow gemiddeld één à twee laadcycli extra nodig heeft, wat een hoger verbruik met zich meebrengt. Daar tegenover staat wel dat de Indego regelmatig kleine stukjes mist omdat zijn maaivakken niet altijd even goed zijn ingedeeld. Bovendien laat het kriskras-patroon geen ‘rijsporen’ na in het gras. Dat heb je met het Logicut-principe wel.

Mét app

Een robotmaaier is hip, maar werkt het nu eigenlijk ook goed? Is je gras telkens goed gemaaid? In zowat 95 procent van de gevallen wel. Het is enkel bij die kleine 5 procent dat je maaier toevallig ergens is vastgereden, meestal wanneer het al langer droog is en er langs de grasranden los zand ligt. Ondanks dat de Robomow een sensor in het voorwiel heeft die beweging detecteert, zit hij ook af en toe ‘vast’. Dat weet je trouwens heel snel: kijk ’s avonds kort naar het basisstation. Zit hij er niet in, dan mag je op zoek gaan naar de maaier en de ‘hindernis’ ineens aanpakken.

De installatie van beide robotmaaiers is handig, maar de Robomow maakt het extra eenvoudig met een app. Via bluetooth kan je op je iPhone of iPad alle instellingen wijzigen, en zelfs de controle over de maaier nemen om dat kleine stukje toch te maaien dat hij vergeten is. Sinds kort is er ook een app voor Android, maar die heb ik niet kunnen testen. De Indego van Bosch heeft een klassiek LCD-scherm dat minder intuïtief werkt, en in zonlicht praktisch niet leesbaar is. Bovendien ontvang je via de app software-updates voor je maaier, want aan robotmaaiers wordt continu softwarematig gesleuteld. Bij de Bosch Indego heb je dat voordeel niet. Daar moet je een technieker van Bosch (kosteloos trouwens) laten langskomen voor een update. Niet bepaald handig…

Kantjes maaien

Ondanks dat beide toestellen vrij forse afmetingen hebben, betekent dat niet dat het mes onderaan zo groot is. Beide maaien maar een diameter van maximum 25 centimeter, wat ruimte laat aan de zijkant voor kantjes die hij niet kan maaien. De Robomow RC306 pakt dat aan door het mes op te schuiven tot op de wielhoogte, wat de randen drastisch dunner maakt. Sowieso moet je bij alletwee af en toe een kantenmaaier gebruiken, alleen heb je met de Bosch Indego meer werk. De messen van de Robomow zijn trouwens een stuk sterker dan van Bosch, wat betekent dat ook bij hoger gras de RC306 nog prima blijft presteren. Bij de Indego moet je bij echt hoog gras toch eerst de ‘klassieke’ grasmaaier van stal halen om de eerste keer de hoogte in te perken.

Een robotmaaier verlicht het werk in je tuin. De technologie is volwassen genoeg om echt probleemloos te werken, maar je zal toch elke 3-4 weken de kantjes manueel moeten knippen of maaien. Ik ben al een jaar tevreden van het resultaat en zou niet meer zonder kunnen. Beide robotmaaiers doen prima hun werk en hebben hun voor- en nadelen. Welke moet je dan kiezen? De Robomow RC306 omwille van zijn asymmetrische mes op wielhoogte voor de kantjes, de sterkte van het mes, lagere prijs en de app die de bediening sterk vereenvoudigt. Daar kan het slimme Logicut-systeem van Bosch (voorlopig) niet tegenop boksen.

Bosch Indego

  • Prijs: 1.499 euro
  • Pro: slim maaipatroon, snel klaar, goedkope messen
  • Contra: lastige updates, laat dikke randen staan, leesbaarheid schermpje

Robomow RC306

  • Prijs: 1.299 euro
  • Pro: randen maaien, toegankelijke app, automatische firmware-upgrades
  • Contra: kriskraspatroon duurt langer