Pdf-bestanden zijn wijdverspreid, maar wie geen dure creative suite van Adobe heeft kan er eigenlijk maar heel weinig mee doen. PDF24 Creator is een freeware tool die je een stuk meer controle geeft over pdf-bestanden. Bewerken kan je er niet mee doen, zowat alle andere dingen wel. Zo kan je de bestanden beveiligen, splitsen, samenvoegen, individuele bladzijden naar een nieuw bestand schrijven en meer.

Je download PDF24 Creator hier. De installatie is erg eenvoudig en na afloop verschijnen er twee snelkoppelingen op je bureaublad: één voor PDF24 Creator en één voor PDF24 Fax. Die laatste is niet meer dan een snelkoppeling naar een dienst op het internet en mag je dus verwijderen.

[download_file]

PDF24 Creator is erg handig in gebruik en bovendien in het Nederlands. Om een pdf te bewerken sleep je het bestand jaar het grote grijze vak. Je kan er ook naartoe navigeren met de verkenner-achtige interface links.

Je kan meerdere pdf’s naar de interface slepen. Ze krijgen allemaal een eigen kadertje met daarin miniatuurweergaven van de bladzijden in het bestand. Door rechts te klikken kan je de oriëntatie van de bladzijde wijzigen maar PDF24 Creator wordt het interessantst wanneer je een leeg document aanmaakt. Je kan individuele pagina’s immers naar believen slepen tussen de verschillende pdf’s en desgewenst van volgorde veranderen. Het klik-en-sleep systeem is erg eenvoudig maar desalniettemin krachtig.

Wil je meedere documenten samenvoegen, dan hoef je natuurlijk niet alle bladzijden te verslepen: er is een eenvoudige knop bovenaan die dat werk voor je doet. Ben je tevreden met het eindresultaat, dan kan je het afdrukken of opslaan. Het is mogelijk om slechts één van de bewerkte documenten te bewaren, of allemaal tegelijk.

Bewaren
Bij het bewaren krijg je erg veel opties. Zo kan je de pdf beveiligen, er een watermerk op zetten, lettertypes aanpassen, een pdf-standaard kiezen en meer. Je zal je pdf kunnen aanpassen naar de noden van iedere drukker. Ook andere formaten zijn mogelijk, zoals beeldformaten png, jpg en bmp, en zelfs tekstbestanden onder de vorm van txt. Als alles naar believen is ingesteld kies je op doorgaan en moet je even geduld uitoefenen. PDF24 Creator moet je pdf-bestand nu immers aanmaken. Hoe groter je bestand, hoe langer dat zal duren.

Gezien de functionaliteit is het een klein wonder dat deze tool gratis is. De interface ziet er duidelijk en gepolijst uit en alles werkt naar behoren. Wie geregeld op pdf’s vloekt op welke reden dan ook zal veel plezier beleven aan deze tool.