De PrtScrn-toets gaat al een eeuwigheid mee. En voor wie niets meer behoeft dan een rechttoe rechtaan schermafdruk, kan die volstaan. Wil je echter specifieke schermdelen kunnen inblikken, de afbeelding bewerken of annoteren en met anderen delen, dan kijk je beter uit naar een flexibele tool als ShareX.

Meteen na de installatie neemt ShareX standaard de functie van de PrtScrn-toets over. Alleen hoor je er dit keer wel het geluid van een camera bij en krijg je gedurende enkele seconden een voorafbeelding van het schermplaatje te zien. Dat is echter maar het tipje van de mogelijkheden en opties die ShareX je biedt.

[download_file]

Dat merk je meteen als je het contextmenu van het bijhorende pictogram in het Windowssysteemvak opent. Bij Capture kan je bijvoorbeeld uit meer dan een dozijn mogelijke vormen kiezen: van het volledige scherm of het actieve venster, over afgeronde rechthoeken, driehoeken en ellipsen tot veelhoeken en vormen met de vrije hand. Ook ‘screen recording’ is mogelijk: de afzonderlijke plaatjes worden dan in een geanimeerde gif aan elkaar geregen.

De schermafbeeldingen kun je uiteraard in het Windowsklembord laten terechtkomen, maar ook in een afbeeldingsbestand gieten of naar een van de talrijke ondersteunde onlinediensten uploaden. Waaronder Flickr, ImageShack, TinyPic en Dropbox.

Nabewerken
ShareX geeft je tevens de mogelijkheid de schermafbeeldingen na te bewerken. Je kan ze bijvoorbeeld (ook automatisch) voorzien van een watermerk, van allerlei beeldeffecten of van een of andere annotatie. Daarvoor staat je een heuse ‘image editor’ ter beschikking.

Zeer handig aan ShareX is dat je zelf bepaalt wat er precies moet gebeuren wanneer je een of andere – overigens zelf te bepalen – sneltoets(combinatie) indrukt. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk bij het indrukken van, zeg maar, Ctrl+D, een schermafbeelding in diamantvorm te maken inclusief een wachttijd van vier seconden na het indrukken van de sneltoets, voorzien van een schaduw met een offset van 20%. Die komt vervolgens in een jpeg-bestand met een beeldkwaliteit van 90% terecht. Om je maar een idee te geven.

Kortom, ShareX is de gedroomde tool voor wie geregeld schermafbeeldingen à la carte wil en die graag ook met anderen wil delen. Je moet er alleen enige configuratietijd voor over hebben.

External links

Schermafbeeldingen delen