Er bestaan velen honderden fonts of lettertypen, waarvan je er ook heel wat gratis kan downloaden en gebruiken. Dafont.com bijvoorbeeld heeft er zo’n 24.000 verzameld. Wie de uitdaging wil aangaan zijn eigen font te ontwerpen, heeft aan Birdfont alvast een prima programma.

Birdfont, dat voor diverse platformen beschikbaar is (Windows, Mac, OS X, Linux en OpenBSD), kan je gratis gebruiken zolang je de fonts die je creëert, vrijgeeft onder de SIL Open Font-licentie.

[download_file]

Het programma zit op zich erg logisch in elkaar: je geeft aan dat je een nieuw font wil creëren, waarna je een vakje te zien krijgt voor zowat alle mogelijke tekens (glyphs). Wij tellen er 92, zowel kleine letters, hoofdletters, cijfers als leestekens. Vervolgens is het de bedoeling dat je elk afzonderlijk teken samenstelt .

Daarvoor staat je een uitgebreide gereedschapskist ter beschikking. Er zijn vijftig knoppen waarvan de betekenis of functie je zeker niet meteen duidelijk zal zijn. Er zijn wel tooltips en je krijgt de toelichting telkens ook in de statusbalk te zien (in een mix van Engels en Nederlands), maar het mag duidelijk zijn dat het heel wat oefening vergt voor je vlot met alle functies overweg kan. Op de site kan je wel terecht voor tutorials, maar die blijken vooralsnog erg beperkt.

Je kan de tekens geheel zelf samenstellen met behulp van het vectoriële tekengereedschap, maar het is ook mogelijk afbeeldingen op te halen en die vervolgens te traceren. Of je importeert plaatjes rechtstreeks uit vectoriële tekenpakketten als Illustrator. Je kunt je fonts exporteren naar zowel ttf, eot als svg.

External links

Ontwerp je eigen font