DNS staat voor Domain Name Server. Zonder zulke servers werkt het internet niet, ze vertellen je pc immers waar de websites die je wil bezoeken te vinden zijn. Iedere internetprovider heeft een eigen DNS staan, en standaard surf je via die infrastructuur.

Er is niets mis met de DNS van je provider, maar het is niet de beste of de snelste optie. Ook bedrijven zoals Google hebben domeinnaamservers, en ze stellen die ter beschikking van het grote publiek. Vaak zijn die servers sneller in het verwerken van je aanvraag en bovendien zijn ze niet altijd onderhevig aan censuur van overheden.

[download_file]

Je DNS veranderen kan via de netwerkinstellingen op je pc, maar er bestaat ook gratis software die het werk voor jou doet. ChrisPC DNS Switch is zo’n tool.

ChrisPC is gratis en heel eenvoudig in gebruik. Via het hoofdscherm kan je in enkele muisklikken van DNS veranderen, zonder dat enige technische kennis vereist is. ChrisPC beschikt over een uitgebreide lijst met de configuratie-instellingen van vrijwel alle populaire en minder populaire servers. Selecteer een nieuwe server uit de lijst, druk op de knop, en je bent klaar.

Wie geregeld van DNS-server wil veranderen kan dat door ChrisPC te minimaliseren vanuit de taakbalk doen. Een rechtermuisklik op het icoontje brengt de lijst met servers naar de voorgrond.

Ook de geavanceerde gebruiker zal tevreden zijn met de functies van ChrisPC, het is immers mogelijk om zelf domeinnaamservers aan de lijst toe te voegen of, indien nodig, te verwijderen. Ben je niet zeker dat knoeien met DNS iets voor jou is, dan kan je via de tool de oude instellingen van de serviceprovider met een druk op de knop herstellen.

ChrisPC zal geen prijs winnen voor de software met de interessantste naam, maar de functies zijn krachtig en eenvoudig. Ik raad je aan het programma eens te proberen en bijvoorbeeld de Google DNS in te stellen. Die is minstens even snel dan wat de internetproviders aanbieden en is niet onderhevig aan staatscensuur.