Wie naar het gemeentebestuur gaat om een nieuwe identiteitskaart is maar beter voorzien van pasfoto’s die helemaal in overeenstemming zijn met de officiële richtlijnen.

Die bepalen onder meer de verhouding van het (frontale) gezicht ten overstaan van de schouders en de achtergrond. Wie zijn pasfoto’s liever zelf maakt en afdrukt, heeft aan IDPhotostudio een goede hulp.

[download_file]

IDPhotostudio is een erg eenvoudig programma, maar net daarom handig voor wie het nodig heeft. Het is wel even opletten geblazen tijdens de installatie: jammer genoeg moet je hier een paar keer op Decline en aanverwante knoppen drukken om de installatie van extra software te vermijden.

Het programma zelf bestaat uit een enkel venstertje dat eigenlijk geheel voor zich spreekt. Eerst en vooral laad je een foto in, waarna IDPhotostudio dat in een kader ter grootte van een pasfoto plaatst. Blijken de verhoudingen niet in overeenstemming te zijn met het kaderformaat dan krijg je al meteen een waarschuwing op je bord.

Vervolgens geef je aan voor welk land de pasfoto is bedoeld, want elk land heeft blijkbaar zijn eigen normen. Naast België en Nederland (Netherlands) tref je hier nog zestig landen aan, zowel binnen als buiten Europa. Plaats je een vinkje bij Show norm mask dan krijg je boven op je foto een lijnenmasker te zien waaruit je kunt afleiden of het wel goed zit met de verhouding tussen hoofd en schouders en achtergrond.

Verder kan je de foto nog draaien (mocht dat nodig zijn) en de kleuren omzetten in sepia of in grijswaarden. Afdrukken kan uiteraard ook, waarbij je zelf aangeeft hoeveel exemplaren je graag op papier had gezien. Dat is het zowat. Beperkt dus, maar erg handig voor wie zijn eigen pasfoto’s wil maken.
 

External links

Maak zelf je pasfoto’s