Geef toe, liedjes op je computer bestaan helemaal niet. Je kunt ze niet zien, voelen, ruiken of knuffelen. Daarom is vinyl dan ook teruggekeerd. Voor de authentieke muziekbeleving verschijnt er de ene na de andere retro-platenspeler. Zoals deze aaibare nieuwkomer van Philips.

Ja, een nieuwkomer. Want de OTT2000 mag dan wel rechtstreeks uit 1965 lijken te zijn overgeheveld, het is moderne techniek in een trendy retro-outfit die losjes is gebaseerd op de onvergetelijke Philips AG4131. Heel veel overeenkomsten met deze klassieker zijn er echter niet.

Philips spreekt zelf van een platenspeler, maar eigenlijk is de OTT2000 een muziekcenter, met radio, cd en USB. Hij heeft zelfs bluetooth. Koppel de Philips draadloos aan je smartphone en je hoort de liedjes plots heel anders, dankzij de relatief grote frontluidsprekers die meteen lekker verrassen.

Stopt te vroeg
Maar, grote kans dat die liedjes mp3’tjes zijn, en daar wilden we nou net vanaf. Je koopt een platenspeler voor platen, hopelijk. De OTT2000 kan op 45 en 33 toeren draaien, niet op 78. Bij singeltjes is het even oppassen, de autostopfunctie is helaas niet goed afgesteld. Wat tot gevolg heeft dat songs van bovengemiddelde duur vroegtijdig en nogal abrupt ophouden met een nogal luide grom. Compositie interruptus! Niet alleen bij een lange rockopera, dit kan afhankelijk van het plaatje al na drie minuten gebeuren.

Gelukkig is dat op te lossen door autostop gewoon af te zetten met het schuifschakelaartje. Het draaiplateau blijft dan rondjes maken tot jij ingrijpt. Dat draaiplateau is overigens niet geruisloos, het produceert een lichte zoem. Ook speelt ons testexemplaar singles een fractie te snel af; de platenspeler maakt dus ietsje meer dan 45 toeren. Maar je moet gaan tellen om dat te merken, het valt niet op. Een hit van drie minuten duurt zo’n twee seconden korter.

Met liefde
De OTT2000 is best stevig, maar de bedieningselementen van de platenspeler onder de kap zijn kwetsbaar. Stoot nooit ruw tegen de toonarm want je loopt het risico dat hij afbreekt. Die kans is reëel, want een armlift ontbreekt. Je moet de arm dus met de hand oppakken. Ook het toonarmklemmetje zien we losraken bij minder fijngevoelig gebruik. Natuurlijk verwachten we hier geen dure diamantnaald en topkwaliteit toonarm, maar de platenspeler overleeft alleen als je hem met zorg behandelt. De echte oude pick-ups waren toch wat steviger!

Gelukkig heeft het apparaat veel meer plussen. De luidsprekers laten vinylplaatjes ondanks het ontbreken van een toonregelaar telkens authentiek en sfeervol klinken, met meer vermogen dan bij de meeste retrospelers. Je kunt hem echter niet op je audio-installatie aansluiten, en luidsprekers toevoegen kan ook niet. Maar ook dat zou de beleving misschien juist bederven.

Trendy speelgoed
De ingebouwde, degelijke cd-speler mag het toestel dan minder vintage maken, deze is heel slim weggewerkt achter het Philips-logo. Hij doet dan ook geen afbreuk aan de even stijlvolle als schattige verschijning die de OTT2000 in je huiskamer zal zijn. Helemaal top is zijn mintgroene kleur. Een andere carrosserielak is niet leverbaar, maar wie wil dat?

De Philips OTT2000 is trendy speelgoed dat prima klinkt voor een betaalbaar muziekcenter. Je oude platen digitaliseren op USB kan ook, maar verwacht daar geen wonderen van. Tweedehandsjes verzamelen op platenbeurzen en deze hierop afspelen is oneindig veel leuker – zo zal je veel plezier aan deze Philips beleven. Toch belangrijk: je kostbare elpees die je ook op dure audio wil afluisteren moet je hier niet op afspelen. De naalden in alle goedkopere platenspelers zijn niet heel vriendelijk voor de groeven, zo ook deze.

De pick-up zelf is eigenlijk het zwakste onderdeel van dit best classy apparaat. Maar de geluid en het bereik daarvan maken veel goed, dit is beter dan bij de meeste andere retro-platenspelers.

  • Prijs:  149,99 euro
  • Plus: stijlvol en stevig, klank, kleur, bluetooth
  • Min: autostop, toonarm, geen extra audio mogelijk