Wie een mooie verzameling liedjes op z’n harde schijf bewaart, ging ongetwijfeld al eens op zoek naar de exacte tekst van een bepaald nummer, of uit nieuwsgierigheid, of om het staalhard mee te brullen onder de douche.

Indien je veel nummers hebt, kan het een heel karwei zijn om de nodige teksten bij elkaar te sprokkelen. Gelukkig bestaat er software die het moeilijke werk voor jou doet.

[download_file]

Free Lyrics Finder zoekt automatisch liedjesteksten voor enkele nummers tot je hele muziekbibliotheek. De gevonden teksten worden toegevoegd aan de zogenaamde metadata van je mp3'tjes: de informatie waar ook eventuele albumcovers bewaard worden. Je kan de metadata van en mp3 bekijken via eigenschappen in de verkenner maar ook via een mediaspeler als iTunes, waar je door rechts op een liedje te klikken en Get info te kiezen naar de tab Lyrics kan.

Installatie: oppassen
Je downloadt Free Lyrics finder hier. Er bestaat ook een versie voor Mac, die vind je op de website. Tijdens de installatie van dit handige programma is het echter oppassen geblazen: De installatiewizard wil ongewenste promotionele software mee installeren. Kies dus zeker, wanneer gevraagd, niet de standaard- maar de custom-installatie en wijs elke aanbieding voor promotionele software af. Het is in de regel altijd een goed idee om niet op volgende of accepteren te klikken voordat je het dialoogvenster hebt gelezen. Wanneer je hier te snel bent, zal je met een onschadelijk maar eveneens ongewild extra tooltje op je systeem zitten.

Zodra de software geïnstalleerd is kan je op zoek gaan naar de teksten van je favoriete chansons, Gregoriaanse gezangen, pophits en noem maar op. Kies daartoe één van de icoontjes linksboven. Met het linkse exemplaar open je een afzonderlijk mp3-bestand, met het rechtse icoontje kan je een hele map (inclusief submappen) toe te voegen.

De bestanden worden ingeladen en de tool gaat bliksemsnel op zoek naar de juiste teksten. Het programma zoekt via een aantal bronnen op het internet en zal in de meeste gevallen een resultaat vinden. De liedjesteksten worden meteen weggeschreven naar je muziekbestand, zodat je er altijd aankunt, maar je kan ze ook lezen en de muziek onderwijl beluisteren rechtstreeks vanuit Free Lyrics Finder.