Om een fotoshow of een videopresentatie te maken kun je natuurlijk een heuse videobewerkingstool inspannen, maar het kost tijd om die te leren kennen. Dat gaat een heel stuk makkelijker met een gespecialiseerde tool als Photostage Slideshow Producer.

De installatie van PhotoStage Slideshow Producer heb je met een paar muisklikken voor elkaar. Wel even opletten dat je niet ongewild extra software mee installeert. De interface van het programma steekt even logisch als overzichtelijk in elkaar: linksboven de bibliotheek met mediabestanden, onderaan een storyboard waarop je de mediabestanden plaatst en rechtsboven het afspeelvenster.

[download_file]

Logischerwijze voeg je dus eerst de gewenste mediabestanden toe aan de bibliotheek. Dat kunnen zowel foto’s, video- als audiobestanden zijn. Die hoef je nu maar in de gewenste volgorde naar het storyboard te verslepen. Daarmee kun je eigenlijk al volstaan, maar dan zou je wel flink onrecht doen aan de mogelijkheden van deze tool.

Om te beginnen kun je tussen elk item een overgangseffect aanbrengen: je kunt kiezen uit bijna veertig verschillende effecten en je bepaalt zelf hoelang elk effect mag duren. Standaard is dat slechts ½ seconde. Een foto wordt standaard gedurende drie seconden getoond, maar ook dat is aan te passen.

Je kunt nog allerlei andere effecten loslaten op de foto’s of videobeelden zelf. Wij tellen dertig effecten, waaronder Text Overlay, Image Overlay, Brightness, Vignette, Old film, Ken Burns (pan/zoom) enzovoort. Afhankelijk van het gekozen effect kun je dan nog allerlei parameters instellen en het is tevens mogelijk verschillende effecten te combineren (of dat ook wenselijk is, is weer iets anders).

Zoals gezegd kun je ook audiobestanden toevoegen, bijvoorbeeld als achtergrondmuziek voor je fotoshow. Eigen commentaar inspreken kan net zo goed en Photostage heeft hier zelfs een eigen opnamemodule voor. Een combinatie van achtergrondmuziek en ingesproken commentaar is evenmin een probleem, gezien je de volumes van beide geluidssporen kunt aanpassen. Overigens staan ook acht geluidseffecten ter beschikking voor wie een speciale ‘touch’ aan de audio wil geven.

Het spreekt voor zich dat je op elk moment ook een (fullscreen) preview van je presentatie kunt bekijken. Vind je die helemaal in orde, dan is het tijd om die in een meer definitieve vorm te gieten. Ook op dit vlak maakt Photostage Slideshow Producer indruk. Zo kun je het resultaat meteen in de vorm van een dvd-film gieten, maar ook als videobestand opslaan – in tal van formaten trouwens, waaronder avi, flv, mkv, mov, wmv, mp4 en webm. Je video rechtstreeks uploaden naar Facebook, Flickr of Youtube hoort ook tot de mogelijkheden.

External links

Maak een blitse foto- en videoshow