Wiko is met een hoofdzetel in Marseille een op en top Frans merk. Het bedrijf is er als de dood voor om onterecht afgeschilderd te worden als Chinees pseudomerk en benadrukt dan ook steevast dat het al z’n toestellen designt en ontwikkelt op Franse bodem. Daar houden onze chauvinistische zuiderburen wel van, en dus werd Wiko drie jaar na de lancering het tweede smartphonemerk van Frankrijk, met een marktaandeel van bijna vijftien procent.

Ligt enkel een stevige vaderlandsliefde aan de basis van het succes van de Franse fabrikant? Onwaarschijnlijk, want twee jaar geleden trok het bedrijf met z’n toestellen naar Portugal waar het marktaandeel intussen ook al negen procent bedraagt. Intussen ontdekten ook Italiaanse, Spaanse, Duitse en Algerijnse klanten Wiko-smartphones in hun plaatselijke winkelrekken, en nu is het dus de beurt aan België en Nederland.

Rock & Roll

Volgens Stéphane Cassiman, de gloednieuwe Country Manager van de Benelux, heeft Wiko vooral een goede visie. Het bedrijf maakt zich sterk een hechte relatie op te bouwen met haar klanten en hen hoge kwaliteit aan te bieden tegen de laagste prijzen.  “Elke gebruiker moet kunnen genieten van de beste resolutie, het grootste gebruiksgemak en de meest performante processor”, vindt het bedrijf, maar tussen woorden en daden ligt nog een wereld van verschil.

Omdat Wiko al enkele jaren actief is op de buitenlandse markt maakt het merk zijn intrede in ons land met een volwassen gamma aan telefoons met erg rock & roll klinkende namen zoals Ozzy, Highway en Darkmoon. Het uitgebreide gamma heeft telefoons in vrijwel elke prijsklasse. Wij gingen met drie toestellen aan de slag om te kijken of Wiko’s mooie praatjes wel op de werkelijkheid gebaseerd zijn, en of de Wiko-telefoon een plaats verdient in de Belgische en Nederlandse smartphonemarkt.

Rainbow

De Wiko Rainbow mag de spits afbijten. De Rainbow is een scherp geprijsde 5 inchsmartphone die in zeven felle kleurtjes (naast zwart en wit) verschijnt. Het grote scherm heeft een HD-resolutie (1.280 x 720 pixels) en ziet er dus ontegenzeggelijk goed uit. Dat geldt overigens ook voor de buitenkant van het toestel: de achterkant is van soft touch-plastic, waardoor hij allesbehalve goedkoop aanvoelt. Het toestel heeft ook een aangenaam gewicht en ligt makkelijk in de hand. Toch kost de telefoon maar 149,99 euro.

De smartphone heeft helaas geen ondersteuning voor 4G maar voor die prijs is dat bezwaarlijk een minpunt. Wel krijg je bij alle Wiko-telefoons, en dus ook deze, dualsim. Liefhebbers van standaard Android zullen dit toestel extra appreciëren, want je krijgt hier een Jellybean-ervaring zonder schil. Ook trekt Wiko niet de kaart van grote hoeveelheden bloatware: TrustGo Security en het TouchPal-toetsenbord zijn de enige extra apps die je op het toestel vindt. De Rainbow heeft verder nog een vervangbare batterij die aangenaam lang meegaat op een oplaadbeurt en een mooie 8 megapixelcamera aan de achterkant.

Binnenin vonden we een 1,3 GHz quadcore Cortex A7-processor met 1 GB RAM en 4 GB (met microSD uitbreidbaar) intern geheugen. Wel moet gezegd dat de Wiko Rainbow bovenaan behoorlijk warm wordt; om grafisch zware spelletjes te spelen is hij iets minder geschikt. Voor alle andere soorten standaardgebruik volstaat z’n binnenwerk perfect.

Al bij al zijn we onder de indruk van deze eerste telg uit de Wiko-familie. Een betere telefoon vinden voor een gelijkaardig budget zal erg moeilijk worden.

Darkfull

De Darkfull heeft een 5 inch Full HD-scherm, wat niet min is voor 269 euro. Verder ziet het toestel er kwalitatief en afgewerkt uit, met een aluminium achterkant en ronde, zachte lijnen. Binnenin verschuilt zich een 1,5 GHz quadcore Cortex A7-processor die het toestel vlot laat draaien. Het intern telefoongeheugen bestaat uit 16 GB waarvan er tien bruikbaar is voor opslag. Helaas ontbreekt een microSD-kaart.

De prestaties van de telefoon zijn degelijk. Wat rekenkracht betreft kan de smartphone zich probleemloos meten met toestellen van 300 euro en zelfs meer. In dagelijks gebruik ga je dus niet snel haperingen ondervinden, al is dit niet het juiste toestel om zware 3D-spellen met te draaien. Wiko zette duidelijk in op processorkracht en liet de grafische chips wat links liggen, hoogstwaarschijnlijk omdat het aantal cores mensen sneller aanspreekt dan een krachtige grafische chip.

De hoofdcamera telt 13 MP en levert een, gezien het gebrek aan optische stabilisator, behoorlijke kwaliteit af. Selfies neem je in een verdienstelijke 5 MP. Allergrootste minpunt van dit verder zeer fatsoenlijke toestel is ongetwijfeld de batterij. De capaciteit is gemiddeld en zelfs eerder aan de lage kant, wat niet echt volstaat gezien de krachtige processor en het grote scherm. De Darkfull geeft je heel wat voor je geld, maar bij intensief gebruik weet je toch best het dichtste stopcontact zijn.

Ook van de Wiko Darkfull zijn we dus zeer tevreden. Het mag dan wel geen gametoestel zijn, de voortreffelijke prestaties en het mooie scherm maken dat de Darkfull zijn vraagprijs meer dan waard lijkt.

Highway

De Wiko Highway is het vlaggenschip van de het Franse merk Wiko, en is met 349 euro uitzonderlijk aantrekkelijk geprijsd. De Highway heeft een helder 5 inchscherm met Full HD-resolutie, waarachter een krachtige octocoreprocessor schuilgaat. Die zorgt voor prestaties die een stuk hoger liggen dan de prijs doet vermoeden. Wat brute rekenkracht betreft situeert de Highway zich ergens tussen de Galaxy S4 en de nieuwe S5. Grafisch slaagt de smartphone er, net als de Darkfull, niet in hetzelfde resultaat neer te zetten. De grafische capaciteiten van de Highway zijn nog steeds uitstekend gezien de prijs, maar ze zijn niet van vlaggenschipproporties.

 

De 16 MP-camera  neemt mooie foto’s met betrouwbare kleuren maar heeft geen optische stabilisator. De autofocus werkt gezwind en als kers op de taart heeft de Highway een  8 MP-frontcamera. Omdat Wiko deze smartphone als vlaggenschiptelefoon profileert moeten we als minpunten nog opmerken dat het toestel nog (een gelukkig erg pure) Android 4.2.2 draait, en niet de nieuwere Android 4.4 KitKat. Ook 4G is in dit toestel afwezig, wat met de opkomende alomtegenwoordigheid van het snelle internet toch een serieus minpunt is.

Een echt vlaggenschip kunnen we de Highway dan ook niet noemen, maar wanneer we enkel naar de prijs-kwaliteitsverhouding kijken zien we ook hier een erg degelijk en competitief toestel. Staar je echter niet blind op de acht kernen die de processor van de Highway bezit, het klinkt misschien spectaculairder maar met vier cores bereik je hetzelfde resultaat.

Verdict

De komst van Wiko naar onze contreien ziet er veelbelovend uit. Zeker in het lagere segment zien we een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De Wiko Rainbow biedt met z’n 149 euro werkelijk ongeziene specificaties voor het geld. We zijn dus enthousiast, maar ook niet weggeblazen. In het middensegment is Wiko duidelijk concurrentiëel maar om ook daar het label beste prijs-kwaliteitsverhouding op de Franse fabrikant te plakken is het wat te vroeg. In het middensegment bevinden zich immers heel wat toestellen, en de Nexus 5 of Moto X moeten wat telefoon-geldverhouding betreft zeker niet onderdoen. Het is in ieder geval een goed idee om in het achterhoofd te houden dat Wiko-telefoons bestaan, en nu bij ons beschikbaar zijn. Twijfel je over een nieuw toestel, dan is het zeker de moeite om de nieuwkomers in overweging te nemen. Het lijkt ons bijgevolg meer dan mogelijk dat Wiko ook hier zijn plaatsje in de markt veroverd.