Een systeem vlot laten draaien is een uitdaging die groter wordt naarmate de computer ouder wordt. Er zijn zo veel factoren die de fijn afgestelde hardware van je pc tot stilstand laten komen, en ze zijn allemaal van belang. Malware en overbodige programma’s zijn voor de hand liggende redenen, maar wist je dat ook de temperatuur een invloed kan hebben op je computer? Voorkomen is beter dan genezen, en onderstaande software zal er voor zorgen dat jouw toestel jaren langer meegaat dan je ooit had durven voorspellen.

1. CCleaner

Windows/Mac – gratis – www.piriform.com/ccleaner

Ccleaner is een must voor iedereen die z’n computer gezond wil houden. Het populaire gratis programma kan je volledige systeem analyseren op onnodige bestanden . Als je nog nooit een cleaner hebt gebruikt kan de tool al snel enkele gigabytes aan harde schijfruimte vrij maken. Verder doorzoekt Ccleaner je register op zoek naar rommel zoals achtergebleven data na een deïnstallatie. Programma’s verwijderen gaat ook, net zoals het opstartmenu raadplegen of zoeken naar bestanden die je dubbel hebt.  De cleaner kan zelfs overweg met herstelpunten.

2. O&O Defrag

Windows – gratis gelimiteerde versie; 19,99 euro voor pro – www.oo-software.com

O&O Defrag is een geavanceerd defragmentatieprogramma. De gratis versie genereert een overzichtelijke weergave van de staat van al je schijven en kan een degelijke defragmentatie uitvoeren. Bij de betaalversie krijg je meerdere methodes om je systeem te defragmenteren en blijft de tool op de achtergrond actief. Zo houdt O&O je schijf permanent in topvorm.

3. Memory Cleaner

Windows – gratis – www.koshyjohn.com/software/memclean

Indien je ooit al 10 seconden moest wachten totdat je computer een muisklik registreerde, bijvoorbeeld na een zware installatie, dan is Memory Cleaner de tool voor jou. Het kleine programmaatje, ontwikkeld door een Microsoft-programmeur, verwijdert achtergebleven gegevens uit de RAM zodat nieuwe processen er gebruik van kunnen maken. Waar vroeger opnieuw opstarten de enige optie was, volstaat nu één druk op de knop.

4. The PC Decrapifier

Windows – gratis – pcdecrapifier.com

Een nieuwe laptop of computer komt vaak volgeladen met allerhande overbodige software, meestal nog proefversies waar je later stevig wat duiten voor mag neertellen. De beste reactie op die zogenaamde bloatware of crapware is om als eerste taak even in de configuratie-instellingen te duiken en alle rommel preventief te verwijderen. PC Decrapifier doet dat tijdrovende klusje voor jou. Het programma scant je computer op gekende bloatware en verwijdert alles, na jouw toestemming uiteraard, in één keer. Ook een oudere pc kan je decrapifieën. Wie weet zit er nog wel ergens plaatsinnemende software op je harde schijf verstopt.

5. Autoruns

Windows – gratis – technet.microsoft.com

Wie wil weten wat er allemaal met zijn Windows mee opstart moet daarvoor in het onhandige msconfig-menu gaan rondneuzen. Microsoft beseft dat die functie vrij ontoegankelijk is en raadt daarom zelf een alternatief aan. Autoruns toont wat er mee opstart en groepeert alles handig per thema. Wie niet vanbuiten weet wat een obscuur proces doet en of het nuttig is, krijgt, in tegenstelling tot bij msconfig, een handige beschrijving. Een grote schoonmaak houden in het opstartmenu kan de opstarttijd van je pc drastisch verhogen en is met Autoruns eenvoudiger dan ooit.

6. Spybot Search & Destroy 

Windows – gratis – www.safer-networking.org

Ad- en malware is niet alleen gevaarlijk, het vertraagt je systeem ook. Spybot S&D is een gratis programma dat de boosdoeners op je systeem opspoort en verwijdert. De tool, die al geregeld in de prijzen viel, verwijdert zelfs de meest subtiele adware die gemakkelijk door de mazen van je antivirusnet glipt. Ad- en malware hoeft immers niet noodzakelijk een virus te zijn.

7. OmniDiskSweeper

Mac – gratis – www.omnigroup.com

Hoe meer je een computer gebruikt, hoe voller hij wordt. Dat geld zowel voor een pc als een Mac. Kleine vergeten bestandjes nemen plaats in, en vele kleintjes maken één groot. Op zoek gaan naar overbodige volle mappen kan, zonder de juiste tool, veel tijd in beslag nemen. OmniDiskSweeper scant je toestel en rangschikt je mappen op ingenomen ruimte. Zo kan je snel zien waar de ruimte op je harde schijf naartoe gaat. En vind je ergens een grote map die je niet meer nodig hebt, dan kan je ze rechtstreeks vanuit het programma verwijderen.

8. Razer Game Booster

Windows – gratis – www.razerzone.com

Razer Game Booster helpt je om dat laatste beetje extra performantie uit je systeem te persen. De tool is bedoeld om games vlotter te laten draaien maar werkt meestal ook bij gewone programma’s. Wanneer je veeleisende software opent helpt elke fractie geheugen en processorkracht, en Game Booster alloceert die extra kracht voor jouw programma naar keuze. Dat gaat ten koste van andere processen die op je systeem lopen, dus de tool is niet bedoeld voor multitaskers.

9. JDiskReport

Windows – gratis – www.jgoodies.com

JDiskReport is best te omschrijven als OmniDiskSweeper voor Windows. De tool analyseert eveneens je systeem zodat je op zoek kan gaan naar verliesposten voor harde-schijfruimte. De feature die JDiskReport van de competitie onderscheidt is de intuïtieve grafische interface. Per map kan je via grafieken zien welke folders en bestanden de meeste ruimte in beslag nemen. Via die taartdiagrammen is het kinderspel om grote, onbelangrijke mappen de lokaliseren en te liquideren.

10. Core Temp

Windows – gratis – www.alcpu.com/CoreTemp

Soms presteert je systeem slecht omdat het vol staat, slecht gedefragmenteerd is, of vol malware staat, maar soms is het gewoon te warm. Intensief gebruik vooral bij zomerse temperaturen, net als overklokken, kunnen een computer oververhitten. Het is dus geen slecht idee om een oogje op de temperatuur van je processor te houden. Core Temp is een gratis thermometer voor je systeem, die gebruik maakt van sensoren ingebouwd in je hardware. Met de tool kan je in één oogopslag zien hoe warm de ingewanden van je toestel zijn, en krijg je een waarschuwing wanneer kritieke waarden worden overschreden.