Wil je een complete partitie of schijf versleutelen, dan heb je met het gratis TrueCrypt een van de beste tools in handen. Voor het occasioneel versleutelen van afzonderlijke bestanden ben je echter beter af met het lichtvoetigere Drag’n’Crypt.

Om met Drag’n’Crypt bestanden te versleutelen kan je in principe drie kanten uit: je versleept een of meer bestanden of zelfs een complete map naar een zwevend pictogram (dat op de voorgrond blijft maar waarvan je de transparantiegraad kunt aanpassen), je markeert een van de schermranden als een hotregion of je maakt gebruik van het contextmenu van de Verkenner.

[download_file]

De bestanden worden dan meteen versleuteld met TwoFish, een krachtig maar opvallend snel encryptiealgoritme. Het bestand krijgt nu automatisch de extensie .dcu mee. Het originele bestand blijft ongemoeid, tenzij je het programma zo had ingesteld dat het automatisch moet worden geshred (secure erase). Om een bestand te ontgrendelen hoef je maar op dezelfde manier tewerk te gaan en zo’n .dcu-bestand bijvoorbeeld naar het zwevend pictogram te verslepen.

Handig is nog dat je een lijst met favorieten kunt maken. Bestanden die je in deze lijst plaatst, kun je dan met één druk op de knop versleutelen en weer ontsleutelen. Je kunt ook instellen of de niet-versleutelde versies van deze bestanden automatisch moeten worden geshred zodra ze zijn versleuteld. 

Drag’n’Crypt is dus best wel een handige tool voor wie bepaalde bestanden snel wil versleutelen en ontsleutelen. We ondervinden wel dat niet alle functies vlekkeloos werken op een testmachine met Windows 8.1 (64-bits).

External links

Snel bestanden versleutelen