Je bent op vakantie, en in een vlaag van verstrooidheid wis je de SD-kaart van je camera. Misschien zit je thuis, en formateer je per ongeluk de USB-stick met documenten van je werk erop. Of wie weet heb jij net pech, en geeft je computer er de brui aan.

Die bestanden ben je kwijt, zucht je dan. Niets aan te doen. Of toch wel? Recuva is een gratis tool van softwareontwikkelaar Piriform (bekend van het populaire Ccleaner) die gemaakt is om je uit de nood te helpen in bovenstaande gevallen.

[download_file]

Slechts onzichtbaar
Het idee achter het programma is simpel. Gewiste bestanden zijn immers niet écht verdwenen. Ze zijn onzichtbaar geworden voor je besturingssysteem, maar zolang hun plaats op de geheugenkaart of harde schijf niet is ingenomen door andere bestanden zijn ze nog te recupereren. Recuva gaat op zoek naar die restanten van bestanden, en kan ze vaak in ere herstellen.

De installatie van Recuva is voor de hand liggend. Download het bestand, volg de wizard en je bent op weg. Alvorens je begint is het belangrijk om een extra USB-stick of harde schijf bij de hand te hebben. Een bestand herstellen naar de drager waarop het is verloren gegaan, kan er immers voor zorgen dat andere verloren bestanden overschreven worden.

Gebruik daarom een harde schijf, USB-stick of SD-kaart waarvan je iets wil recupereren niet totdat je Recuva er op hebt losgelaten. Elke actie verkleint de kans dat je iets zal kunnen recupereren.

Volg de wizard
Bij het opstarten van Recuva verschijnt er een handige wizard die je op weg wil helpen. Het is aangeraden deze te volgen. Kies op de tweede pagina van de wizard wel type bestanden je kwijt bent. Op de derde pagina kan je aanklikken waar je bestanden stonden toen je ze verwijderde. Geen nood, indien je dat niet meer weet zal Recuva heel je computer doorzoeken.

Op de laatste pagina voor Recuva op zoek gaat kan je kiezen voor een Deep Scan. Vink die optie alleen aan wanneer vorige pogingen om een bestand terug te vinden mislukt zijn. Wanneer de scan voltooid is, krijg je een lijst met de bestanden die de tool heeft teruggevonden. Bij foto’s is een preview soms zelfs nog mogelijk. Vink de bestanden aan die je wil redden, en klik op recover.

Hier is het belangrijk om het gevonden bestand te herstellen naar een externe schijf om zo de kans om andere verloren bestanden terug te vinden groot te houden. Kies een plaats naar keuze, klik op ok, en je verloren bestanden herrijzen uit de dood.

Conclusie
Natuurlijk kan Recuva geen wonderen verrichten. Als je een bestand al een tijd kwijt bent, en intussen nog zwaar gewerkt hebt op de getroffen schijf, zal het programma niet veel kunnen doen. Wanneer je echter een schijf of stick snel geformatteerd hebt, en daarna onmiddellijk Recuva ter hulp roept, zal de tool vrijwel alles probleemloos kunnen herstellen. Zelfs na een volledige herinstallatie van Windows zijn bestanden vaak nog te redden. Een handig programma om klaar te hebben staan in geval van nood dus!