Thunderbird is een programma van Mozilla, bekend dankzij de Firefoxbrowser. Thunderbird is iets minder populair en wijdverspreid dan de browser, maar het e-mailprogramma heeft ook zijn schare fans.

De concurrent van het betaalde Outlook heeft heel wat in zijn mars, maar werkt toch erg eenvoudig.

[download_file]

De installatie heeft niet veel om het lijf. Volg de instructies en vrees niet voor toolbars of andere ongewenste software. Als je Thunderbird gewoon even wil testen hoef je het programma niet per se als standaardapplicatie in te stellen. Vergeet in dat geval de desbetreffende functie niet af te vinken.

Bij het opstarten krijg je nog eens de optie om te kiezen voor welke acties Thunderbird de standaardtoepassing moet zijn. Vervolgens kan je je e-mailaccount toevoegen, of er zelf één aanmaken bij een van de onbekende sponsors, in het erg onwaarschijnlijke geval dat je nog geen adres hebt.

Configureren
Het toevoegen van ons Google-account verloopt vlekkeloos. Waar je bij outlook manueel je IMAP-instellingen moet invoeren haalt Thunderbird ze automatisch op. Handmatige configuratie is, wanneer vereist, uiteraard ook een optie.

Als de account is ingevoerd, is het even wachten. Klik op het Postvak in om het voor een eerste keer te laden. Dat kan een tijdje duren, al naargelang hoeveel berichten je hebt. Wanneer alles geladen, is Thunderbird een eenvoudige en gebruiksvriendelijke applicatie. De menu’s in het bijzonder zullen Firefoxgebruikers bekend voorkomen.

Herinnering voor bijlage
Een leuke functie is de Herinnering voor bijlage. Thunderbird scant je bericht op het woord bijlage en geeft je een melding wanneer je dit woord gebruikte maar geen bestand hebt toegevoegd. Geniaal in zijn eenvoud.

Verder presteert de mailsoftware naar verwachtingen. Alles werkt vlot en zit waar je het verwacht. Als e-mailclient is Thunderbird een uitstekend programma, als totaalpakket mist de software vooral een agenda.

Maar niet getreurd: in lijn met Firefox is ook Thunderbird naar wens aanpasbaar. Er zijn dus allerhande extensies beschikbaar. De add-on-beheerder verschijnt in een nieuwe tab in het mailprogramma, dat op die manier veel weg krijgt van een browser. Wil je toch een agenda aan het programma toevoegen, zoek dan naar Lightning. Die kalenderextensie geniet ondersteuning van de Thunderbirdontwikkelaars.