Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Waarom betalen als het ook gratis kan? Dat is een vraag die velen zich niet onterecht stellen. De beveiligingsindustrie speelt daar handig op in met uitgeklede gratis versies van betalende software waarmee computers toch te beveiligen zijn. Ik zet de vijf belangrijkste op een rij en kijk of ze goed genoeg zijn om een computer te beveiligen. De winnaar? Die eer gaat naar Avast! Free Antivirus.

1. Ad-Aware Free Antivirus 11

Soms ben ik een tikje ouderwets. Zo moet ik bij de naam Ad-Aware nog steeds eerst denken aan de anti-spyware toepassing van jaren geleden. Ad-Aware zelf doet niet mee aan zulke nostalgie en gooit de interface voor versie 11 van zijn gratis scanner volledig om. Overigens krijg je niet alleen een nieuwe bediening, maar is ook de motor van de scanner zelf vervangen. Ad-Aware doet niet mee aan de grote onafhankelijke tests, dus moeten we het met kleinschaligere onderzoeken doen. Die laten zien dat de nieuwe malwarescanner niet indrukwekkend blokkeert en zelfs iets slechter presteert dan de voorgaande versie van Ad-Aware. Dat maakt de mogelijkheid bij installatie om Ad-Aware als ‘passieve scanner’ te installeren om er zo eens in de week een andere virusscanner mee te controleren wat twijfelachtig. Aan de andere kant bevalt de nieuwe interface goed: die is lekker overzichtelijk en alle acties zijn met minimaal klikken uit te voeren. Daar kunnen enkele van de betalende suites nog iets van leren.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8

2. Avast! Free Antivirus

De gratis antivirus van Avast! is altijd één van de betere geweest in onze testen. Nu kan ik zelfs stellen dat deze qua beveiliging de allerbeste (van de gratis scanners) is. Uit de onafhankelijke testen blijkt dat Avast! Free Antivirus qua bescherming niet onder doet voor de betaalde oplossingen van Symantec en Kaspersky. Helaas houdt daar de vergelijking op. De scanner van Avast! laat namelijk nogal wat te wensen over als het om de druk op het systeem gaat. Je betaalt niets voor je beveiliging, maar je computer wordt wel trager. Qua gebruikersvriendelijkheid ben ik wel weer zeer goed te spreken over Avast! Free Antivirus. Ik vind de interface overzichtelijk en krijg praktisch geen overbodige waarschuwingen tijdens normaal gebruik. In navolging van AVG en Avira biedt Avast! nu ook een "Do Not Track"-optie in de scanner. Hiermee kan je specifiek cookies van advertentiesites blokkeren zodat je wat minder makkelijk te volgen bent op internet en zodat je niet de hele dag met dezelfde advertenties bestookt wordt.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8

3. AVG Free Antivirus

Tegen de relatieve rust die de interfaces van Ad-Aware en Avast! uitstralen steekt die van AVG schril af. Een explosie van pictogrammen ligt op een zwart vlak – met daaronder een advertentie voor de betaalde versie. Je zou bijna tot de aankoop overgaan als er beloofd werd zo wat rust in de interface te brengen. Zoals bij de meeste gratis oplossingen is het verkopen van een betaalde versie een onderliggende doelstelling. Ik heb bij AVG het geluk dat dit bedrijf zowel met zijn gratis als met de betaalde versie meewerkt met de onafhankelijke beveiligingstesten. Daarom zie je goed wat het verschil is. De betaalde versie van AVG beveiligt vergelijkbaar met ESET en Panda, de  gratis versie blijft daaronder steken en is wat mij betreft eigenlijk niet veilig genoeg. Ik kies dan liever voor Avast! Aan de andere kant legt AVG een stuk minder druk op de computer, wat ook meetelt bij de overweging. Als ‘niets’ het alternatief is, is AVG voor minder krachtige systemen een mogelijke keuze.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8

4. Avira Free Antivirus

Fabrikant Avira stelt een uitgeklede versie van zijn betaalde suite gratis beschikbaar om mensen voor het totaalproduct te interesseren. Op zich is dat natuurlijk heel handig. Ik stel een gratis malwarescanner met firewall en phishing-bescherming op prijs. In tegenstelling tot andere gratis producten komt de interface van Avira op ons wat ouderwets over. Bij een standaardinstallatie krijg je daarenboven een toolbar op je computer. Dat doen meer scanners om phishing-bescherming mogelijk te maken, maar Avira voegt daar een opt-out kaping van onze zoekmachine aan toe. Dat is niet zo netjes. De eigenlijke bescherming van dit product valt eveneens tegen. Het is dat Microsoft Security Essentials in de test zit, anders zou Avira op de laatste plaats komen. Daar komt bij dat hij ook nog eens onnodig veel druk op de computer legt. Redenen genoeg om een andere gratis scanner te kiezen.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8

5. Microsoft Security Essentials

Toen Microsoft aankondigde met zijn eigen computerbeveiliging op de markt te komen, schrok iedereen wakker. Inmiddels is Microsoft Security Essentials (MSE) helaas meer een klucht dan een mooie optie. Het pakket presteert al jaren ondermaats en is ook al lang geleden van betalend naar gratis gegaan. Op Windows 8-computers wordt MSE standaard geïnstalleerd en ook voor oudere versies van Windows is het gratis verkrijgbaar. MSE beschermt alleen tegen malware en gebruikt de ingebouwde Windows-firewall voor overige netwerkbescherming. Qua resultaten blijkt dat het beter dan niets is, maar niet heel veel beter. Computers met Microsoft Security Essentials zijn nog net meetbaar veiliger dan computers zonder. Daar staat tegenover dat er amper druk op het systeem komt te liggen en de software ook weinig overbodige meldingen genereert. Als beschermer tegen malware is MSE gewoon niet goed genoeg, en blijft het installeren van een antivirusoplossing van derden noodzakelijk.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.