Wie betaalt voor zijn beveiligingssoftware kan rekenen op uitmuntende bescherming en krijgt daar nog mooie extra's bij. We vergelijken vijf pakketten.

Wie betaalt voor zijn beveiligingssoftware kan rekenen op uitmuntende bescherming en krijgt daar nog mooie extra’s bij. Ik vroeg vijf grote fabrikanten om de laatste versie van hun megasuite op te sturen en bekeek gebruiksgemak en werking. Daarnaast vergeleek ik de uitkomsten van grote onafhankelijke beveiligingstesters om een inschatting te maken hoe goed de verschillende producten ten opzicht van elkaar beveiligen. Winnaar van de test? Dat is G Data TotalProtection 2015.

1. Symantec Norton 360

Norton 360 bevat alle standaardonderdelen die ik verwacht van een suite, en vult dat onder meer aan met uitgebreide extra bescherming tegen phishing en een wachtwoordbeheerder. Voor de wat hoge prijs koop je direct bescherming voor drie pc’s voor één jaar. Wil je al je apparaten met één aankoop beschermen, dan is Norton 360 Multi-Device de beste optie. Symantec heeft een reputatie hoog te houden als het om bescherming gaat en weet dat blijkens onafhankelijke tests met Norton 360 nog steeds waar te maken. De enige fabrikant tussen de testkandidaten die beter presteert is G Data. Wat betreft systeemprestaties hoef ik tegenwoordig eigenlijk niet meer te melden dat Symantec indrukwekkend weinig belasting op het systeem legt. In Windows 8 meet ik zelfs een kleine versnelling van de starttijd van mijn testcomputer na installatie van Norton 360.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 l Prijs: 63,99 euro, 3 licentis voor 1 jaar

2. Panda Global Protection

Global Protection is de totaaloplossing voor thuisgebruikers van beveiliger Panda Security. Panda biedt alle basisfuncties die je verwacht van een beveiligingssuite en voegt daar onder meer een wachtwoordbeheerder en een kinderslot aan toe. De interface van Global Protection is duidelijk geënt op het nieuwe startmenu van Windows 8. Alle opties die je wilt gebruiken staan als tegels bij elkaar. Qua gebruiksvriendelijkheid scoort de software van Panda hoog, niet alleen vanwege de Windows 8 interface, maar vooral omdat hun beveiligingssoftware je zelden tot nooit lastig valt met nepwaarschuwingen of nutteloze informatie. Dat is zeer aangenaam. Een minpuntje is de beschermingsengine die behoorlijk is, maar niet zo sterk als die van de concurrenten. Ook legt Panda een wat hogere druk op het systeem dan de andere grote suites in deze vergelijking.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Android 2.2, Mac OS X 10.6 l Prijs: 75,99 euro, 3 licenties voor 1 jaar

3. Kaspersky Pure 3.0

De totaaloplossing voor thuisbeveiliging van het Russische bedrijf Kaspersky gaat onder de naam Pure over de toonbank. Pure 3.0 biedt alle standaardbeveiliging en vult die onder meer aan met extra beveiliging bij online winkelen en bankieren. De bescherming die Kaspersky biedt staat volgens onafhankelijke tests op gelijke voet met Norton 360. Voor familiecomputers is Kaspersky extra interessant omdat er standaard ouderlijk toezicht in zit. Ook de wachtwoordmanager is goed uitgebreid en staat met de mogelijkheid om te synchroniseren over meerdere apparaten op gelijke voet met los verkrijgbare, uitgebreide wachtwoordmanagers. De phishing-scanner probeert gevaarlijke websites te blokkeren voor je ze bezoekt en weet in onafhankelijke tests zelfs betere prestaties neer te zetten dan Norton 360. De back-upwizard van Kaspersky Pure 3.0 is uitgebreid en laat je niet alleen naar een FTP-server of netwerkschijf schrijven, maar biedt ook aan om je bestanden op Dropbox te plaatsen.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 l Prijs: 79,95 euro, 3 licenties voor 1 jaar

4. ESET Smart Security

De focus van ESET lijkt bij de Smart Security-pakketten te liggen op betere bescherming en extra functies, want de interface van deze versie is vrijwel gelijk aan de vorige. Ik kan daar niet over klagen; het is immers een gebruiksvriendelijke interface. Smart Security biedt je naast de basisfuncties onder meer bescherming voor tablets en smartphones. De bescherming voor mobiele apparaten is ver doorgevoerd. Zo biedt de antidiefstalfunctie in de software opties om je telefoon te traceren, contact te leggen met de vinder en om berichten op het startscherm te zetten om zo te vragen de telefoon terug te bezorgen. Over de beveiliging van de computer heb ik eveneens geen klachten – hoewel ESET niet op nummer één staat, scoort het hier uitstekend. Het grootste minpunt aan deze suite blijft de firewall. Die denkt slecht mee, valt mij vaak lastig met vragen en komt wat dat betreft over alsof het een overblijfsel uit het eerste decennium van deze eeuw is.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 l Prijs: 60,11 euro, 3 licenties voor 1 jaar

5. G Data TotalProtection 2015

TotalProtection 2015 is een erg complete beveiligingssuite. Het Duitse beveiligingsbedrijf had al bescherming tegen zogenaamde keyloggers die je bankgegevens probeerden af te lezen, en breidt dat nu uit naar bescherming tegen alle malware die je toetsenbord in de gaten houdt. De bescherming is niet afhankelijk van malware-handtekeningen, dus zelfs als je systeem besmet is, blijft hij zijn werk uitvoeren. Ook interessant is Cloud-backup waarmee je bestanden onder meer naar Dropbox of Google Drive kunt back-uppen. Je bent zo niet langer afhankelijk van de servers van G Data om je gegevens op te slaan. Vanzelfsprekend blijft de software uitgebreide opties bieden voor systeemonderhoud en sneller starten. Omdat deze laatste versie van G Data TotalProtection tijdens de test nog in bèta was, moeten we voor testresultaten teruggrijpen naar de vorige versie. G Data weet traditioneel met zijn dubbele scan engine zeer indrukwekkende resultaten neer te zetten, en zet ook in de laatste onafhankelijke tests een topscore neer. De grootste kritiek die op deze pakketten te geven was, namelijk de zware druk op het systeem, werd met de vorige versie van tafel geveegd. Ook deze versie legt geen merkbare druk op het testsysteem.

Platform: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 l Prijs: 69,95 euro, 3 licenties voor 1 jaar