Het is redelijk veilig om aan te nemen dat de gemiddelde thuiscomputer gebruikt wordt om bankzaken te regelen, correspondentie met vrienden en collega’s te voeren, administratie te doen en om foto’s en video’s op te slaan. Goede beveiligingssoftware beschermt je tegen verlies van je correspondentie en beeldmateriaal door een goede back-up te bieden. Hij beschermt je privacy door derden de toegang tot je systeem te ontzeggen en het zorgt dat je computer soepel blijft lopen door ongewenste software buiten de deur te houden. Om die taken uit te voeren is een mix van beveiligingsmaatregelen nodig. 

1. Malwarescanner

De bekendste vorm van beveiliging is de traditionele virusscanner. Dit onderdeel is over de jaren uitgebreid met beveiliging tegen ongewenste software, spyware en aanverwante dreigingen waardoor de meeste fabrikanten liever over een malwarescanner praten. Deze scanner beschermt op verschillende manieren tegen ongewenste software.

2. Firewall

Het tweede belangrijke onderdeel is de firewall. Die zorgt dat ongewenste bezoekers de computer niet inkomen en dat gegevens niet zomaar de computer verlaten. Dit laatste aspect zit niet ingebouwd in de standaard firewall bij Windows. Daarom is een oplossing van derden nog altijd een beter idee. Een goede firewall is zo ver geautomatiseerd dat je geen beslissingen hoeft te nemen; laat dat liever aan de beveiliger over.

3. Back-up

Het laatste, maar minstens zo relevante, onderdeel dat iedere scanner moet hebben is een back-upmogelijkheid. Als alles mis gaat is het heel plezierig dat je essentiële bestanden ergens anders nog veilig zijn opgeslagen. Test na installatie altijd de back-upsoftware met een klein setje bestanden. Je mag pas van een back-up spreken als je zeker weet dat je na een ramp de gegevens weer terug kunt halen.

Softwarevarianten

Fabrikanten van betaalde beveiligingssoftware leveren standaard drie varianten van hun software: een standalone malwarescanner, een zogenaamde security suite en een megasuite. Die laatste versie bevat naast bovengenoemde onderdelen een grote hoeveelheid extra’s zoals wachtwoordmanagers, computeroptimalisatiegereedschap en bescherming voor je smartphone of tablet. Kijk bij je keuze voor een bepaalde antivirus dus goed na welke functies er allemaal zijn inbegrepen.