Harde schijven in desktopcomputers zijn tegenwoordig groot genoeg om zorgeloos bestanden te kopiëren of programma’s te installeren. Dat lijkt luxe, maar net daarom stapel je byte na byte op. Tot het moment dat je computer meldt dat er geen schrijfcapaciteit meer beschikbaar is. Dan zit er niets anders op dan bestanden te wissen of programma’s te verwijderen. Programma’s verwijderen doe je handig in Windows Configuratiescherm, maar hoe moet je de grote bestanden op je schijf opspeuren? Spacesniffer zorgt voor een handig overzicht van je schijf!

STAP 1 / Draagbaar

Spacesniffer is een piepklein programma dat je niet eens moet installeren. Klik bovenaan op Download en kies de meest recente versie. In het gedownloade ZIP-bestand moet je eigenlijk maar één bestand naar je bureaublad kopiëren: Spacesniffer.exe. Om aan de slag te gaan, moet je hierop enkel dubbelklikken. Kies de schijf waarop je de analyse wil uitvoeren, en klik op Start.

 

STAP 2 / Veel vakjes

Wat volgt is een heel vreemde situatie. Spacesniffer gaat de hele schijf analyseren, met flitsende vakjes als resultaat tot hij klaar is met de analyse (zie rechts bovenaan). Daarna flitst er af en toe nog een vakje, wat betekent dat er een bestand naar die map wordt weggeschreven. In een oogopslag kan je zien welke toepassingen of mappen het meeste plaats innemen. Ga zeker niet als een gek aan de slag door alles groot te verwijderen. Je wil tenslotte niet dat je Windows-installatie in de soep draait.

 

STAP 3 / Gericht werken

Waar blijf je best uit? De Windows-map is verboden terrein, net als de grote bestanden pagefile.sys en hiberfil.sys. De plaats waar je vermoedelijk het meeste opslagcapaciteit kan recupereren, is de map Gebruikers. Daar kon ik namelijk al eenvoudig 60 GB recupereren, zoals bijvoorbeeld de downloadmap van je internetbrowser, iets in Mijn Documenten, of gewoon op je Bureaublad. Omdat Spacesniffer het visueel voorstelt, zie je direct waar de grote slokoppen zitten. Om te weten wat er onder een bepaalde map zit, klik je op het grote vak voor opnieuw een visuele onderverdeling. De blauwe vakjes zijn bestanden, de oranje vakjes mappen.

 

STAP 4 / Geluid

Spacesniffer heeft nog wat extra trucjes om je te helpen met specifieke zoektochten naar grote bestanden. In de balk Filter kan je een extensie, bijvoorbeeld *.jpeg, intypen om daarnaar op zoek te gaan. Wil je liever filteren op datum? Typ dan bijvoorbeeld >2years in naast Filter om een overzicht te krijgen van de bestandsgrootte van oudere bestanden. Een handige manier om grote slapende bestanden snel terug te vinden. Om meerdere filters te gebruiken, scheid je ze door een ;-teken, bijvoorbeeld *.jpg;>1mb;<3months. Je zal versteld staan hoeveel verloren opslagcapaciteit je kan herwinnen met Spacesniffer.