Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Waarom zou je negentien euro geven aan een iPadlader van Apple, terwijl je online op het eerste zicht perfect nagemaakte apparatuur vindt voor amper drie euro? Die net-naar-USB-adapters zien er hetzelfde uit en hebben, als je de verkopers mag geloven, dezelfde specificaties.

Het origineel is de meerkosten niet waard, hoor ik je al denken. Misschien denk je beter nog eens opnieuw, want hoewel een valse lader er aan de buitenkant hetzelfde uitziet, is de binnenkant een stuk meer geneigd om je huis om te toveren tot een vlammenzee dan het origineel.

Ken Shirriff, een ingenieur, besloot om zowel een echte als een valse lader open te halen, zodat hij zich er van kon vergewissen dat het Apple alleen om hogere winstmarges te doen is. Wat bleek: er is een heel goede reden dat de originele laders een stuk duurder zijn.

De gelijkenissen tussen een echt exemplaar en de kopie stoppen eigenlijk bij het uiterlijk. Om te beginnen presteert het valse exemplaar niet als geadverteerd. Hoewel het ding stond aangeprijsd als een lader van tien watt lag de output de helft lager, op vijf watt.

Isolatie
De binnenkant van de twee toestellen ziet er helemaal anders uit. De goedkope versie is voorzien van een stuk minder onderdelen, wat veiligheid niet bepaald ten goede komt. Het opvallendste verschil is de povere isolatie van de valse laders.

Het stuk waar de stroom met hoog voltage binnenkomt in de Apple-lader is professioneel ingepakt met isolerende tape. Apple omhulde de bedrading door kunststof en kritieke onderdelen werden afgeschermd door plastic isolatie. De isolatie van de valse lader is minimalistisch en bijna verwaarloosbaar.

Alsof zo’n nalatigheid nog niet volstaat, is ook de bouwkwaliteit slecht: onderdelen zijn scheef en slecht gemonteerd. De lader werkt nog wel, maar het toont aan hoe weinig zorg de makers aan de constructie van de valse toestellen besteden.

Eén blik op de achterkant van beide laders doet verder vermoeden dat het valse exemplaar niet helemaal koosjer is. De printplaat van de Apple-lader zit volgepropt met componenten, terwijl die van de vervalsing bijna leeg is. Ook hier is de echte versie voorzien van isolerende tape en de valse helemaal niet.

Op zijn blog analyseert Shirriff beide laders verder in detail, van onderdeel tot onderdeel. Hij besluit zijn betoog met de oproep om van nagemaakte laders weg te blijven. “Ze zijn van lage kwaliteit en bovendien gevaarlijk”, aldus de ingenieur.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.