Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Fotograferen is tekenen met licht, maar helaas met de nodige beperkingen. Jouw camera kan nu eenmaal niet net zoveel details vastleggen als jouw blote oog kan waarnemen. Dat komt doordat jouw toestel minder details capteert wanneer het onderwerp erg donker of erg licht is. Dankzij HDR (high dynamic range) is het wel mogelijk om alle details zichtbaar te maken, zowel in de hoge lichten als in de donkere gedeelten van een foto. Hiervoor moet je minstens twee foto's maken en deze vervolgens combineren tot één HDR-foto. In deze workshop toon ik je hoe je zelfs met één foto een HDR-beeld kunt maken, dankzij Adobe Photoshop Elements.

STAP 1 / Statisch duo

Idealiter vertrek je van exact dezelfde foto’s. Maak minstens twee beelden met een statief – een keer overbelicht, een keer onderbelicht – en houd de F-stop gelijk, zodat je evenveel scherpte hebt in de drie beelden. Te ingewikkeld of te laat om nog extra foto’s te maken? HDR lukt in de meeste gevallen ook met één beeld, zeker als je in RAW fotografeert. Laad de beelden in de Organizer van Photoshop Elements 9 en selecteer het RAW-beeld dat je wil bewerken. Klik met de rechtermuisknop en kies uit het contextmenu Edit with Photoshop Elements

 

STAP 2 / Meer contrast

Je zit nu in de Adobe Camera RAW module. Als je de regelaar van de exposure (belichting) helemaal naar links zet, dan wordt de lucht mooi scherp, maar de brievenbussen te donker. Zet je hem meer naar rechts, dan lijkt de lucht uitgewassen. We gaan daarom eerst de onderkant van de foto regelen, en nadien komen we terug op de lucht. Ik geef de brievenbussen meer contrast door de regelaar naar rechts te zetten. De kleuren accentueer ik met de Vibrance-regelaar. Met de Clarity-regelaar komt er plots beweging in het gras en zie je roest op de busjes. Fotografie is tekenen met licht, dus zorg dat niet alles plat verlicht is. Intussen zie je dat dit wel het geval is voor de lucht op mijn foto, maar dat lossen we straks op. Druk op Open image en ga naar Elements 9 zelf, bewaar het bestand via File en Save as. Kies als bestandsformaat psd

 

STAP 3 / Straffe lucht

Terug naar de Organizer. Je ziet dat er een extra beeld is opgedoken, met een rode band en een slotje erover. Het oorspronkelijke beeld is nog wel aanklikbaar. Open dat nogmaals. In Camera Raw wil je nu de lucht zo dramatisch mogelijk in beeld brengen, en dat kan door de Exposure-regelaar naar links te zetten. Contrast, Clarity en Vibrance schuif je dan weer meer naar de rechts. Met Vibrance haal je extra kleur uit je beeld. In mijn foto zit in het watergedeelte helaas niet heel veel kleur meer. Als je met ondergaande zon gefotografeerd hebt, dan krijg je nu gegarandeerd meer kleur. Klaar? Druk nu op Save Image, en bewaar het bestand. De naam en andere instellingen staan al goed.

 

STAP 4 / Foto’s fuseren

Nu wordt het heel eenvoudig. Elements heeft namelijk de functie “Photomerge Exposure” aan boord. In de Organizer selecteer je de twee foto’s die we net gecreëerd hebben. Die gaan we nu samenvoegen tot een HDR-achtig beeld met veel contrasten. Selecteer in de Organizer achtereenvolgens File, New, Photomerge Exposure en zet de regelaars die nu rechts verschijnen (Highlights en Shadows) allebei naar 100%. Zo krijg je de meeste details, en die hebben we bij HDR nodig. Gebruik de Smart blending-optie. 

 

STAP 5 / Nog meer contrast

Ik wil mijn foto een extra surrealistisch tintje geven, met meer korrel en meer detail. Dat gaat zo. Voeg eerst de twee ontstane lagen samen, via Menu, Layer en Flatten Image. Klik met de rechtermuisknop op de overgebleven layer, en kies Duplicate Layer. De gekopieerde laag is nadien vanzelf geselecteerd. Via het menu Enhance Adjust Color Remove Color, maak je van de gekopieerde laag nu een zwart-witbeeld. Ten slotte zet ik deze laag met de naam “background copy” op de modus Soft Light (vlak onder het kopje “Layers”). Zo krijgt de laag (nog) meer contrast.

 

STAP 6 / Roestige busjes

De nieuwe layer met de achtergrond zet je vervolgens op de modus Multiply, rechts in het “Layers”-venster. De lucht wordt nu nog donkerder. Eventueel kun je de donkerte regelen door deze laag niet 100% zichtbaar te maken. Dat doe je door Opacity (rechts) iets zachter te zetten. Zet nu de “Background Copy”-laag die voor de ruwheid zorgt, weer aan. Het resultaat is een HDR-beeld met hevige kleuren in de lucht, en ruwe, roestige busjes op de voorgrond. Als je het eindresultaat opslaat, dan zal je zien dat het in de Organizer terechtkomt. 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.