In principe kan je met zowat elk fotobewerkingsprogramma wel een of ander watermerk op je foto’s kwijt. Maar tenzij je vaardig bent met macro’s (voor zover die tool dat al ondersteunt) is dat een saai en tijdrovend klusje. Daarom ben je beter af met een meer gespecialiseerde tool als Bytescout Watermarking. Dat die gratis is, neem ik er graag bij.

STAP 1 / Foto’s toevoegen

Je vindt Bytescout Watermarking op http://bytescout.com/products/enduser/watermarking/watermarking.html. De installatie vergt slechts enkele muisklikken. Merk op dat je op het einde van de rit nog de gelegenheid krijgt de tool in het contextmenu van je Verkenner te integreren (handig ingeval je frequent wil watermerken). Start je de tool op, dan is het natuurlijk zaak eerst een of meer foto’s toe te voegen. Daarvoor staan drie knoppen voor je klaar: Add files, Add folder en Add folder with subfolders. Heb je eenmaal alle gewenste foto’s (of fotomappen) toegevoegd, dan krijg je van elke geselecteerde foto een voorbeeldweergave te zien. Met de toetscombinatie Alt+P wordt die schermvullend.

 

STAP 2 / Watermerk kiezen

Uiteraard kan je je selectie op elk moment nog uitbreiden, inkrimpen (door de ongewenste items te selecteren en op Remove te drukken) of zelfs helemaal weer leeg te maken (met Clear). Is je selectie precies zoals je wenst, druk dan op Next. In het linkerpaneel verschijnen nu een tiental voorgeconfigureerde ontwerpen die bepalen hoe of waar je watermerk op de foto terechtkomt. Je treft hier presets aan als Text Fits Page, Stamp en Demotivation Poster. Afhankelijk van je keuze krijg je dan in het rechterpaneel een aantal opties te zien, zoals de tekst of het plaatje voor je watermerk, het lettertype en de kleur(en), de locatie op de foto of de maximale breedte. Ook hier geeft Alt+P je weer zicht op je zaak.

 

STAP 3 / Uitvoerformaat instellen

De volgende knop Next is wel een afknapper – althans voor wie, net als mij, de gratis versie heeft gedownload. Dit venster staat namelijk bol van de mogelijke aanpassingen, maar die zijn jammer genoeg stuk voor stuk ‘uitgegrijsd’.

Over dan maar naar het volgende paneel. Daar staat je overigens weinig meer te doen dan het uitvoerformaat te selecteren. Wellicht laat je dat liever ongewijzigd. In dat geval stip je Keep original format aan. Of je gaat voor een van de formaten uit het uitklapmenu, en dat zijn er wel wat: JPEG, PNG, TIFF, BMP en GIF. De knop Advanced heeft blijkbaar alleen belang voor wie het JPEG-formaat kiest: hier kan je namelijk procentsgewijze de gewenste kwaliteit aangeven.

 

STAP 4 / Resultaat bekijken

Voor je de Start-knop indrukt, ga je best eerst nog de uitvoermap na. Standaard staat die ingesteld op c:usersPicturesMy Watermarked Images. Die kan je wijzigen via het -knopje, maar je doet er in ieder geval verstandig aan niet je originele foto’s te laten overschrijven met de ‘gewatermerkte’ exemplaren. Is alles naar wens ingesteld, druk dan op Start, bevestig desgevallend dat Watemarking de map mag creëren en wacht af tot de hele zwik foto’s is afgewerkt. Laat je na afloop het vinkje staan bij Explore the output folder, dan toont de Finish-knop je meteen het resultaat. Hopelijk naar volle tevredenheid!