Het kan soms nuttig zijn geen of minder sporen achter te laten wanneer je surft. Bijvoorbeeld wanneer je op reis in het buitenland bent. Of je probeert een webserver te laten geloven dat je je elders in de wereld bevindt. Al was het maar om op die manier alsnog ‘geografisch afgeschermde’ sites te kunnen bereiken.

Via een proxyserver hoort dat in principe te kunnen, en Proxy Searcher gaat voor jou op zoek naar kandidaten.

[download_file]

Probleempje met installeren
De installatie van Proxy Searcher heeft op een van onze testsystemen wel wat voeten in de aarde. Blijkbaar kan het programma niet goed overweg met een Firefox-installatie waarbij de profielen niet op de standaardlocatie staan. Als dat euvel eenmaal uit de weg is geruimd, start Proxy Searcher probleemloos door.

De snelste bovenaan
De tool, die zowel http- als Sockx-proxy's ondersteunt, begint onmiddellijk aan het speurwerk, een intens zoekproces dat je live kan volgen.

Proxy Searcher plaatst de snelste proxyservers automatisch boven aan de lijst. Je krijgt bovendien het IP-adres van elke server evenals de gebruikte poort, het type server en het land van herkomst. Tenminste, dat is de bedoeling, maar in de praktijk blijkt Proxy Searcher niet altijd het type of het land met zekerheid te kunnen bepalen.  

Tot de meest gebruikelijke types horen de transparante proxy's (die je originele IP-adres doorgeven aan de webserver, wat die meteen ongeschikt maakt voor anoniem surfen) en verder zitten er ook altijd wel een beperkt aantal anonimiserende proxy's tussen. 

Na een vijftal minuten speurwerk heeft Proxy Searcher toch zo’n 1370 proxy's weten te detecteren. Waarbij het wel moet gezegd dat (a) veruit de meeste een erg lage responsetijd hebben en (b) heel veel proxy's zich in China blijken te bevinden.

Pictogrammen
Naast elke proxyserver tref je een symbool van een (geïnstalleerde) browser aan. Het volstaat zo’n pictogram aan te klikken om met die browser voortaan via de geselecteerde proxy te surfen. De bijhorende instelling in de browser wordt namelijk aangepast.

Houd echter wel rekening met merkbare vertragingen en besef ook dat je je vertrouwen eigenlijk wel bij de proxyserver legt. Via een knop kan je specifieke proxyservers wel aan een zwarte lijst toevoegen.

External links

Website Proxy Searcher