Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Na iedere reis maak ik een fotoboek in breed formaat, waarin telkens één of twee panoramische foto’s over twee volledige pagina’s de show stelen. Zo’n haarscherp panorama zorgt keer op keer voor een wow-effect. Je hoeft hiervoor geen breedbeeldcamera te hebben, en een statief evenmin. Al jaren schiet ik losse afbeeldingen die elkaar pakweg 20% overlappen, om ze achteraf met een programma te combineren tot één breed vergezicht. De tool die ik vandaag gebruik, is Microsoft ICE (Image Composite Editor). Het programma is gratis, verfrissend eenvoudig en het resultaat blijft verbluffend.

STAP 1 / Voorbereiding

Het is blijkbaar een hardnekkig misverstand dat hoe meer foto’s je combineert tot een panorama, hoe beter het resultaat zou zijn. Kletskoek, want zelfs een ‘stitch’ van drie hogeresolutie foto’s levert een pracht van een poster op. Hoe meer foto’s je combineert, hoe groter het risico op vervelende storingen, de zogenaamde artefacten. Naast voldoende overlap moet je vooral op twee dingen letten. Zorg dat in de overlap zo weinig mogelijk mensen, dieren of objecten staan die bewegen. Wanneer een voorbijganger in de overlapzone flink doorstapt, is het mogelijk dat hij in de panorama-uitvoering plots drie benen blijkt te hebben. Bovendien krijg je het beste resultaat bij zacht, egaal licht. Een breedbeeldfoto waarbij het licht aan de linkerkant er helemaal anders uitziet dan het licht rechts geeft een onwezenlijk effect. Zijn de foto’s klaar, dan download je Microsoft Image Composite Editor op http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice. Er is een 32bit- en een 64bit-versie.

 

STAP 2 / Naaien

Open het programma en sleep de foto’s die je aan elkaar wil rijgen in het werkvlak. In het jargon spreekt men over ‘stitchen’, wat zoveel betekent als naaien. Het programma zal onmiddellijk zelf de juiste overlapping berekenen. In het vak Stitch heb je de keuze uit 5 verschillende methodes (camera motions) om deze overlap te maken. Over die verschillende methodes bestaan allerlei theorieën, maar ik probeer ze gewoon alle vijf en kies de methode die het beste resultaat geeft. Daarmee bedoel ik de methode die aan de randen de minste lege zones toont en geen harde lichtovergangen oplevert in de overlappingen.

 

STAP 3 / Uitvoer

Welke stitch-methode je ook kiest, er zullen aan de randen altijd kleine lege zones verschijnen. Dit los je op door de foto uit te snijden. Sleep de hoekpunten zodanig dat de lege zones buiten beeld vallen en klik op de knop Uitsnijden. Daarna stel je de exportopties in. In de standaardinstelling wordt de panoramische foto niet verkleind. Je leest onmiddellijk het aantal megapixels waaruit de digitale afbeelding bestaat. Je kan de foto ook schalen, door een bepaald percentage in te vullen. Kies bij Format een van de zeven afbeeldingsformaten en klik  op de knop Export to disk om het fotobestand te bewaren op je harde schijf.

 

STAP 4/ Photosynth

Spectaculair is de Photosynth-uitvoer. Hiervoor moet je eerst de stitch-methode Rotating Motion kiezen, waarna je het panorama kan publiceren op Microsoft Photosynth. Ook dat is gratis, maar je moet wel over een Microsoft- of een Hotmail-account beschikken. Photosynth maakt van het panorama een interactieve afbeelding waarop je kan in- en uitzoomen en waarin je letterlijk kan rondkijken. Wanneer je dus een montage maakt van foto’s die samen 360° omvatten, kunnen webbezoekers in Photosynth de afbeelding helemaal om zijn as laten draaien. Zo genieten ze van het volledige panorama, gezien door de lens van jouw camera.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.