Ultrasurf is een tool die werd ontwikkeld door enkele Amerikanen in Silicon Valley die hun Chinese medemens een zetje over de grote firewall wilden geven.

Het programma codeert internetverkeer en maskeert het IP-adres van de gebruiker, om zo pottenkijkers en allerhande filters op een dwaalspoor te zetten. Sinds Ultrasurf in het Farsi uitkwam werd het ook in Iran immens populair.

[download_file]

Dat ook wij dezer dagen baat hebben bij een programma als Ultrasurf zegt ongetwijfeld iets over de evolutie van onze maatschappij, maar daar hoeven we het nu niet over te hebben.

Handleiding en homepage
Ultrasurf is amper 2 MB groot en heel eenvoudig in gebruik. Alles wat je hoeft te doen is dubbelklikken op het exe-bestand en het programma doet de rest. Samen met Ultrasurf verschijnt de handleiding en de homepage van Ultrasurf, allebei in Internet Explorer.

Anoniem surfen op deze manier werkt inderdaad enkel met Internet Explorer. Gezien de achtergrond van de tool een verstandige keuze, aangezien IE voorgeïnstalleerd is op alle Windowssystemen, ook in China en Iran.

Rechtsonder aan je scherm verschijnt een sleuteltje ter indicatie dat je nu via Ultrasurf online bent. In het venster van het programma zie je drie blauwe balkjes, die ieder een mogelijke server voorstellen om via te surfen. Het programma kiest zelf de snelste weg. Bij opties kan je zelf enkele dingen instellen. De meeste instellingen zijn voor de hand liggend.

Om niet langer via Ultrasurf te surfen moet je het programma sluiten. Mocht het om de één of andere reden niet goed afsluiten, dan kan het zijn dat bepaalde instellingen achterblijven op je systeem. Altijd via het kruisje uitschakelen dus. Als er toch eens iets misloopt zet je het programma het best opnieuw even aan, om het dan op de juiste manier uit te schakelen.

Gemakkelijk meenemen
Omdat de tool erg klein is en niet geïnstalleerd hoeft te worden, werkt het stukje software op elke pc, en kan je het gemakkelijk meenemen op je USB-stick. Handig voor wie naar China op reis vertrekt, maar verstop de USB-stick toch maar onderaan in de koffer, je weet nooit.

Ook Belgische en Nederlandse censuur van bijvoorbeeld The Pirate Bay is niet opgewassen tegen Ultrasurf. Maar voor je ideeën krijgt, het downloaden van een torrentbestand werkt niet. De grootste verdienste van Ultrasurf voor de gemiddelde westerling is de anonimiteit op het net, gevolgd door draagbaarheid voor wie op reis gaat naar een land met uitgebreide censuur, maar toch zijn Farmvillegewassen op Facebook moet bewateren.