Met reflex- en systeemcamera’s schiet je niet alleen betere foto’s, ze zijn sinds enkele jaren ook uitermate geschikt om video mee op te nemen.

Een belangrijk pluspunt is dat je hen kan voorzien van nuttige accessoires, waarvan een externe microfoon wat mij betreft de beste toevoeging is.

De interne microfoon pikt namelijk al het geluid in en rond je camera op, zoals het zoemen van de autofocus of de gedempte kuch van de cameraman. De RØDE VideoMic die ik getest heb is een directionele condensatormicrofoon, wat betekent dat hij de klank registreert van het onderwerp waarop je hem richt. Vandaar ook de benaming 'shotgunmicrofoon': je richt hem op je doel.

Pluspunten
Duur hoeft dat gelukkig niet te zijn, de VideoMic vind je in sommige winkels al voor 99 euro. Ondanks die instapprijs heeft hij behoorlijk wat pluspunten aan boord: een speciale Rycote-ophanging om ongewenste geluiden tegen te gaan als je pakweg ergens tegenaan stoot, een highpassfilter om geluiden van 80 Hz of lager te filteren (denk aan voorbijrazend verkeer) en een pad-switch om het inkomende volume met 10 of 20 dB te verlagen.

Meteen een eerste nadeel: de pad-switch zit in het batterijcompartiment en is nogal moeilijk toegankelijk. Snel ter plaatse een ander opnameniveau instellen zal alleen lukken als je ook een veiligheidsspeld op zak hebt. Voor de rest is de VideoMic zo gebruiksvriendelijk als maar kan. Met een eenvoudig schroefsysteem vijs je hem vast in de accessoireschoen, waarna je de minijack-kabel in de audio-ingang van je fototoestel stopt. Belangrijke tip: vergeet de microfoon daarna niet in te schakelen, anders wordt er helemaal geen geluid opgenomen. Je hebt de keuze uit drie standen: uit, aan en aan met highpassfilter.

Geluidskwaliteit
Ik testte de VideoMic in verschillende omstandigheden, zowel binnenshuis als buiten, voor gesprekken en op concerten. De geluidskwaliteit is erg goed, zeker voor deze prijs. Met de highpassfilter ingeschakeld klinken sommige concerten wat afgevlakt, maar dat kan ook te maken hebben met de mix in de zaal. Gesprekken worden duidelijk en helder geregistreerd, storende windstoten worden voor het grootste deel tegengehouden.

De conclusie is eenvoudig: zit de interne microfoon van je camera niet op het niveau van je filmambities, dan is deze VideoMic de perfecte koop. De VideoMic werkt op een 9V-batterij en zou het meer dan 100 uur moeten uithouden op een batterijlading. Extra pluspunt: in de flitsschoenadapter zit een opening met schroefdraad, zodat je de microfoon ook op een statief kan bevestigen.

Prijs: 129 euro

External links

Website Rodemic.com