Voor je een foto verstuurt via e-mail of deelt op sociale media is het verstandig om hem een paar maatjes kleiner te maken. En daarvoor heb je geen ingewikkeld of duur fotobewerkingsprogramma nodig.

STAP 1 / Tabbladen

PIXresizer is een gratis, eenvoudige tool die je downloadt op http://bluefive.pair.com. Na de installatie merk je dat het programma uit twee tabbladen bestaat: eentje om een enkel bestand te verkleinen, het tweede om meerdere bestanden door de krimpmachine te halen. Vertrek op het eerste tabblad en klik op Load Picture om de foto te laden die verkleind moet worden. In het vak Image Info lees je de originele grootte en het bestandstype. Wanneer je op Open with external viewer klikt, opent de afbeelding zich in Windows Photo Viewer. Met de knop Rotate draai je de afbeelding een kwartslag met de klok mee. En met Apply recommended zal PIXresizer de afbeelding verkleinen tot 600 pixels breed, een gangbare maat voor webafbeeldingen en foto’s die je verstuurt per mail.

 

STAP 2 / Foto verkleinen

Wil je zelf de afmetingen van de verkleinde foto aangeven, dan selecteer je in vak 2 de gewenste maten. Ofwel kies je een van de vooropgestelde percentages, ofwel geef je bij Custom size zelf de pixelwaarden in. Zorg dat de optie Maintain aspect ratio aan staat. Hierdoor behoudt PIXresizer de oorspronkelijke verhouding tussen hoogte en breedte. Met deze optie zal het programma zelf de juiste hoogte invullen wanneer je een nieuwe breedte ingeeft. Daaronder kies je het bestandsformaat: bmp, gif, jpeg, png of tiff. Gif is goed voor logo’s, maar voor foto’s raad ik dit formaat af, omdat het slechts 256 kleuren kan tonen. Bij Save picture kan je eventueel aanduiden dat de foto in grijswaarden moet worden uitgevoerd. Save EXIF data gebruik je om ook de bijbehorende informatie over de camera-instellingen op te slaan. Klik op Save Picture en bepaal waar de verkleinde foto moet komen.

 

STAP 3 / In batch

Om een heleboel foto’s volgens dezelfde instellingen te verkleinen (een batch-opdracht), gebruik je het tweede tabblad. Zorg dat alle foto’s in één map zitten. Met de knop Source selecteer je de bronmap, de map waarin de oorspronkelijke bestanden zitten. Met de knop Destination selecteer je de map waarin de verkleinde bestanden moeten komen. In het vak Select new size geef je de nieuwe pixelwaarde in van de langste richting. Geef je hier bijvoorbeeld 800 pixels in, dan zullen foto’s die rechtop staan 800 pixels hoog worden, en horizontale foto’s 800 pixels breed. Daarna bepaal je het nieuwe bestandsformaat en klik je op Save pictures. De automatische piloot zal in actie schieten en alle foto’s stuk voor stuk verkleinen.