Camera’s leggen de werkelijkheid vast in kleur. Voor sommige onderwerpen is een stemmig zwart-witbeeld echter veel mooier. Bijvoorbeeld een portret dat wat extra uitstraling kan gebruiken.

STAP 1 / Ingekaderd

De foto waarmee ik aan de slag ga is best ok, maar ik vind de compositie niet helemaal geslaagd. Aan de linkerkant trekt een groot wit vlak de aandacht van de kijker weg, en dat stoort me. Om de man op de foto strakker te kadreren, open ik de foto in Photoshop Elements. Ik kies Volledig bewerken, zodat ik alle bewerkingen kan gebruiken. Ik begin met de Crop-tool (Uitsnijden) om een vierkante uitsnede te maken. Bij de voorinstellingen van de Crop-tool kies ik 5×5 inch. Ik trek een selectie over de hele hoogte van de foto, en verschuif die tot er links en rechts van de man ongeveer evenveel ruimte is, en druk dan op het groene vinkje om te bevestigen.

 

STAP 2 / Dit doe je beter niet

Met Photoshop Elements kan je een foto op verschillende manieren omzetten naar zwart-wit. Twee ervan kan je beter niet gebruiken, omdat ze een heel flets resultaat opleveren. De eerste bestaat erin dat je de kleurmodus van een foto omzet naar grijswaarden via Afbeelding, Modus, Grijswaarden. Alle kleurinformatie verdwijnt uit je foto, en je houdt een plat beeld over. Snel ongedaan maken dus.

Een tweede manier is de kleurverzadiging op nul zetten. Kies Verbeteren, Kleur aanpassen, Kleurtoon/verzadiging aanpassen, en schuif de regelaar Verzadiging helemaal naar rechts. Het resultaat heeft alweer niet de uitstraling die ik zoek. Gelukkig is er nog de knop Annuleren.

 

STAP 3 / Automatische functie

Voor het omzetten naar zwart-wit bevat Photoshop Elements een veel slimmere methode, die heel origineel Omzetten naar zwart-wit heet. Je vindt ze in het Verbeteren-menu. Als ik deze opdracht aanklik, verschijnt er een venster met de originele kleurenfoto naast de omzetting in zwart-wit. Onderaan kan ik kiezen tussen enkele stijlen die bepalen hoe de omzetting precies gebeurt: infraroodeffect, krant, portret, landschap, levendig landschap, stadsgezicht. Ik kies hier voor Portret.

Rechts onder staan drie schuifregelaars waarmee je de rode, blauwe en groene kleuren uit de oorspronkelijke foto meer of minder kan laten doorwegen in de omzetting. Ik raad je aan om daaraf te blijven. Wat ik wel gebruik, is de schuifregelaar Contrast, om iets meer contrast (+10, voor deze foto) in te stellen. Dat is al een heel aanvaardbaar resultaat, dat je toepast door op OK te klikken.

 

STAP 4 / Nog beter doen

Het kan nog beter echter! Deze methode is iets bewerkelijker, maar het resultaat is veel mooier. In het Lagen-palet selecteer ik de achtergrondlaag, die met de bijgesneden foto. Onderaan dat palet kies ik Een nieuwe opvullaag of aanpassingslaag maken, en dan voor Verloop toewijzen (Gradient Map). Mirakel: de foto staat meteen in zwart-wit. Het ziet er al goed uit, maar ik wil het nog wat aanpassen.

In het palet Aanpassingen klik ik op de miniatuurafbeelding van het kleurverloop om de Verloopbewerker (Gradient Editor) te openen. Ik klik onder de weergave van het kleurverloop, ongeveer in het midden, om een 'stop' toe te voegen. Je zal merken dat de foto meteen afzichtelijk donker wordt, maar geen nood – dat lossen we zo meteen op.

 

STAP 5 / Grijswaarde toevoegen

Nog steeds in de Verloopbewerker klik ik dubbel op de stop die ik net heb toegevoegd. In het venster Selecteer kleurstop (Select stop color) dat nu open staat, klik ik uiterst links om een grijswaarde te kiezen (je kan ook de kleurwaarden invullen). Je ziet op de foto meteen wat er verandert als je een andere grijswaarde aanklikt. Voor deze foto kom ik uit op een grijs dat bestaat uit R76, G76 en B76, en klik op OK om die grijswaarde toe te kennen aan mijn stop.

In de Verloopbewerker kan ik het contrast van de afbeelding nu aanpassen door mijn stop te verschuiven. Om de foto donkerder te maken, sleep ik de stop iets naar rechts, en klik op OK om de instellingen toe te passen.

 

STAP 6 / Finishing touch

Er zijn nog twee dingen die je kan doen om de nieuwe zwart-wit foto af te werken. Een eerste is toch een klein beetje kleur in de foto te laten doorschemeren. Dat doe je door de laag met het kleurverloop te selecteren in het Lagen-palet, en de Dekking (Opacity) van die laag te verminderen naar bijvoorbeeld 90 of 80%. Zo krijg je een heel subtiel kleureffect.

Ten slotte wil ik de hoeken van de foto nog donkerder maken. Daardoor wordt de aandacht van de kijker nog beter naar de persoon op de foto geleid. In het Lagen-palet selecteer ik de achtergrondlaag, en kies dan in het Filter-menu voor Cameravervorming corrigeren. Door de schuifregelaar onder Vignet naar Donkerder maken te schuiven, worden de hoeken donkerder. Voor deze foto is -75 voldoende, bij een Middelpunt dat op de standaardwaarde van +50 mag blijven staan (door deze tweede schuifregelaar maak je het vignet groter of kleiner). Klik op OK om het vignet toe te passen.