Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Shape Collage vind je op www.shapecollage.com. De installatie stelt nauwelijks iets voor, alleen moet je wel beducht zijn voor het venijn in de staart… Neen, je wil wellicht niet TuneUp Utilities mee op je systeem en dus verwijder je snel dat vinkje. Het is ook zo dat de afdrukken die je met de gratis versie maakt een bescheiden watermerk bevatten. Je kan de collages evenmin als psd bewaren, alleen als jpg of png – maar lig je daar wakker van?

STAP 1 / Foto’s ophalen

Je hebt Shape Collage opgestart en dus sta je voor de eerste, logische stap: het toevoegen van je foto’s. Dat kan op verschillende manieren: je sleept de plaatjes naar het linkerpaneel of je voegt ze toe via het plus-knopje onderaan of vanuit het menu Bestand. Dit laatste geeft je trouwens drie opties: losse foto’s, een complete map of URL’s van online kiekjes.

Hoe je het ook aanpakt: ik ga er alvast van uit dat alle gewenste foto’s in het linkerpaneel prijken. Over nu naar het rechterpaneel, waar je op het tabblad Vorm en grootte een en ander vastlegt. Misschien wel het belangrijkste: de vorm van je collage. Dat kan een voorgedefinieerde vorm zijn (Rechthoek, Hart, Cirkel of een zelf in te voeren Tekst), maar ook het silhouet van een of andere afbeelding. Druk op de knop Voorbeeld, onderaan het middenpaneel, om een indruk van het resultaat te krijgen.

 

STAP 2 / Collage bijspijkeren

Het zou me verbazen mocht het resultaat meteen de perfectie zijn. Bijspijkeren dus maar en dat doe je eveneens vanuit het rechterpaneel. Hier kan je namelijk niet alleen de grootte van de collage en van de afzonderlijke foto’s instellen, maar tevens aangeven hoeveel foto’s je uit je collectie mee in de collage wil – standaard zijn dat alle foto’s die je in het linkerpaneel hebt geplaatst. Ten slotte vind je hier nog een schuifbalk terug waarmee je instelt hoeveel ruimte je (procentueel) tussen je foto’s wil. Heb je er in al je experimenteerdrift toch maar een fotosoepje van gemaakt, dan laat de knop Terugzetten op standaardwaarde je terug op adem komen. Niet vergeten op de knop Voorbeeld te drukken telkens je de parameters wijzigt.

 

STAP 3 / Nog meer finetunen

Het tabblad Vorm en grootte heb je inmiddels uitgespit, maar je hebt het vast al gemerkt: je kan nog meer instellingen kwijt op twee andere tabbladen. Zo leg je op Weergave de achtergrondkleur vast – die kan overigens ook Doorzichtig zijn of je zet een andere foto in als achtergrondopvulling -, en kies je de kaderkleur en –grootte. Over dan naar het tabblad Geavanceerd, waar je nog meer euh… geavanceerde opties kwijt kan. Dat zijn dan vooral de rotatiehoeken, de eventuele schaduwprojectie en de mogelijkheid om alle foto’s precies dezelfde grootte mee te geven. Zoals ik al zei: de Voorbeeld-knop geeft je meteen visuele feedback; uitproberen is dus de boodschap.

 

STAP 4 / Collage afwerken

Wat je ziet, maakt je gelukkig? Dan is het hoog tijd voor de knop Aanmaken. Shape Collage blijkt hier recht door zee: je mag al meteen aangeven of je er een jp(e)g- dan wel een png-bestand van wil maken en ook waar je het resultaat precies wil opslaan. Een proces dat trouwens niet veel tijd in beslag neemt en dat je na afloop kan bewonderen door de miniatuurafbeelding in het middenpaneel aan te klikken. Tevreden? Afdrukken dan maar, zeker. Niet tevreden? Over dan weer naar stap 1 – ongetwijfeld heb je meer geluk in een volgende ronde!

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.