De ingebouwde fotobeheercapaciteiten van Windows zijn erg beperkt. Wie een mooie fotocollectie bezit, kan haast niet zonder een extra programma dat wat functionaliteit toevoegt. FastStone Image Viewer 5.1 probeert dat programma te zijn, en met succes.

FastStone Image Viewer installeer je in enkele seconden en probeert geen verborgen toolbars of andere adware mee binnen te sluizen. Alleen even de licentievoorwaarden accepteren en je kan aan de slag. Na de installatie opent er wel een browservenster dat je attent maakt op de mogelijkheid van een donatie, mocht je fan worden van het programma.

[download_file]

Het hoofdvenster van de Image Viewer doet sterk denken aan de Windowsverkenner, maar dan met een duidelijke nadruk op foto’s. Linksboven kan je door de mappenstructuur naar je foto’s navigeren, rechts zie je de foto’s (inclusief naam en resolutie), en links onderaan krijg je een grote preview met nog extra informatie, zoals de hoeveelheid megapixels en de datum waarop de foto genomen is.

De menu’s bovenaan tonen heel wat nuttige opties maar het is vooral de volledige schermmodus die FastStone interessant maakt. Beweeg de muis naar de randen van het scherm voor pop-upmenu’s die een goudmijn aan functionaliteit en informatie bevatten. Zo krijg je in één oogopslag de exifdata of het beeldhistogram te zien en kan je de foto zelfs bijsnijden of bewerken.

Genoeg mogelijkheden
FastStone Image Viewer is uiteraard geen Photoshop maar biedt toch heel wat bewerkingsmogelijkheden. Het programma kan overweg met bijna alle bestandsformaten en kan foto’s converteren. Verder is kleuren aanpassen een fluitje van een cent, net als bijsnijden en het toevoegen van een watermerk. De tool bezit zelfs een kloonstempel en een retoucheeroptie.

Met zestig verschillende overgangen en de mogelijkheid om een achtergrondkleur te kiezen zit je ook voor diavoorstellingen goed bij Faststone. Voor een gratis programma is Image Viewer erg uitgebreid. En als kers op de taart kan alles in het Nederlands, wat toch uitzonderlijk is voor gratis software.

Je kunt hier de nieuwe, deze week uitgekomen versie downloaden.