Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar er kan zich in Windows behoorlijk wat rommel verzamelen, in de prullenbak bijvoorbeeld. Toegegeven, die kan je met twee klikken leegmaken, maar er zijn nog andere mappen waar de rommel zich snel opstapelt. De bekendste is de Temp-map. Hierin bewaart Windows allerlei tijdelijke bestanden, zoals tijdens de installatie van programma’s, maar vergeet die achteraf vaak te verwijderen. Ik hoef je niet te vertellen dat er na verloop van tijd een hele hoop rotzooi verzameld wordt. Tijd om wat schijfruimte vrij te maken. Volledig automatisch.

STAP 1 / Installeren

Surf naar romoletto.altervista.org/movebot-free-edition-official-page en scroll helemaal naar beneden, tot je de Engelse vlag tegenkomt. Klik op de link eronder en installeer het programma. Kies tijdens de installatie of je een snelkoppeling op je bureaublad wil en sluit de installatie af door op het einde een vinkje te plaatsen om MoveBOT op te starten. In deze workshop toon ik je hoe je de Temp-map van Windows automatisch kan opkuisen, maar je kan dit programma ook gebruiken om bestanden in mappen op regelmatige basis te kopiëren of verwijderen.

 

STAP 2 / Temp-map zoeken

Om die duivelse Temp-map te vinden, moet je creatief te werk gaan. Windows toont die namelijk niet zomaar. Normaal kan je hem vinden onder C:usersusernameAppDataLocalTemp. Vervang 'username' door je gebruikersnaam, vul die in in de adresbalk van Windows Explorer en kijk of de Temp-map opent. Lukt dat? Prima! Heb je geen resultaat? Klik dan op Start, typ cmd en druk op Enter. Typ daarna echo %temp% en bevestig met Enter. Normaal zie je hier nu de locatie van de Temp-map.

 

STAP 3 / Verwijderen

Terug naar MoveBOT. Klik op de map naast Select the source directory en navigeer naar je Temp-map, zoals je die in de voorgaande stap hebt gevonden. Vink daarna onder Run command naast Delete files het vinkje aan. Belangrijk is dat je bepaalt wanneer dit mag gebeuren. Het lijkt me aangewezen om dit wekelijks door te voeren. Kies bij Every voor 7 en vink onderaan Day/s aan. Ziezo, normaal staat MoveBOT nu klaar om aan de slag te gaan. Vergeet zeker niet om onderaan Autostart whit (sic) Win aan te vinken. Heb je graag MoveBOT in je taakbalk? Vink dan ook Put in Traybar aan.

 

STAP 4 / Andere types

Van zodra je op Start klikt, krijg je een foutmelding. Hoewel je alleen maar wil wissen, moet je toch een map kiezen, onder Will be copied/moved in the folder. Kies er willekeurig eentje, want die heeft geen belang. Klik opnieuw op Start om aan de slag te gaan. Wellicht krijg je een venster waarin wordt gezegd dat een bepaalde bewerking nog niet voltooid is. Vink Dit voor alle huidige items doen aan en klik op Overslaan. Ziezo, voortaan is je Temp-map veel netter en hou je een pak extra schijfruimte over. Win-win! Je kan ongetwijfeld zelf nog een boel andere scenario’s voor MoveBOT bedenken. Zo kan je bijvoorbeeld je downloadmap proper houden door alle mp3’s die er in terechtkomen elke week automatisch naar een bepaalde map te verhuizen, alle jpg-bestanden naar een andere map enzovoort.