De snelheid van een internetverbinding wordt uitgedrukt in Mbps of Megabit per seconde. Hoeveel Mbps je nodig hebt, hangt af van het aantal gebruikers op je verbinding en hoe intensief zij het internet gebruiken.
Let op, het gaat hier niet over megabytes, maar megabits. Er is een groot verschil tussen bits en bytes: één byte komt overeen met acht bits. Belooft je provider een internetsnelheid van 60 Mbps, dan komt dat dus overeen met 7,5 MB per seconde.
Stel dat je bijvoorbeeld alleen woont en hooguit wat surft en af en toe een fragmentje op YouTube bekijkt, dan zal een abonnement van 20 Mbps ruimschoots volstaan. Maar als je die situatie vergelijkt met een huishouden van vier gezinsleden waarvan de zoon muziek streamt, de dochter de hele avond op YouTube zit, je partner videogesprekken voert en jij zelf nog wat bestanden moet downloaden, dan zal je ongetwijfeld merken dat de verbinding wat trager wordt. In zo’n geval kies je het best voor een abonnement van 30, 50 of 60 Mbps.
Whoppa van Telenet (120 Mbps) is veruit de snelste verbinding. Maar laat je toch niet te snel verleiden: tenzij je echt een hele zware gebruiker bent, ga je met deze snelheid maar zelden het verschil merken ten opzichte van een iets tragere verbinding.
Hetzelfde geldt voor de uploadsnelheid, de snelheid waarmee je zelf bestanden verstuurt. De meeste abonnementen in België bieden een snelheid van 2,5 Mbps wat doorgaans wel volstaat, maar ook hier geldt de regel dat je met meer mensen in huis meer bandbreedte nodig hebt. Wanneer ga je dit merken? Vooral tijdens data-intensieve toepassingen. Het bepaalt de snelheid waarmee foto’s of filmpjes worden geüpload en hoe vlot je beelden tijdens een videogesprek doorkomen.
Waarom krijg ik niet mijn beloofde snelheid?
Bij het afsluiten van een internetabonnement krijg je altijd mooi te zien op welke download- en uploadsnelheid je recht hebt. Mooie beloftes, maar in de praktijk worden die niet altijd waargemaakt bij jouw thuis. Waaraan dit ligt, is niet zo eenvoudig uit te leggen. Er zijn namelijk een heleboel factoren waarmee je rekening moet houden. Bovendien heb je niet altijd alles zelf in de hand. Soms kan het net zo goed aan de provider liggen, zonder dat je daar invloed op hebt. In theorie zouden ze je daarover moeten informeren bij de initiële aansluiting, maar meestal kom je daar (spijtig genoeg) later pas achter.
Surf naar www.speedtest.net en doe daar de test. Ligt de reële snelheid heel wat lager? Dan begint het puzzelen naar de oorzaak. Meestal kan een extra router achter de meegeleverde modem van de provider wel eens het probleem vormen. Doe daarvoor zeker de test rechtstreeks op de modem. Belangrijk: doe de test altijd met een bekabelde verbinding. Het Wi-Fi-signaal is te variabel, en bij een slechte router of slechte ontvanger in je laptop of tablet kan snelheid ook een probleem vormen.
Als het probleem echter niet in jouw huis zit, moet je verder zoeken. De eerste stop is de verbinding tussen je huis en de aansluiting buiten. De kwaliteit van de aansluitingskabel is heel belangrijk voor een beloofde internetsnelheid. Zeker bij kabelverbindingen van Telenet is dat cruciaal. Laat je kabel daarom eerst testen door de provider om daarover uitsluitsel te hebben. In het ergste geval moet je een nieuwe aansluitkabel installeren en opnieuw laten aansluiten.
Tenslotte heeft de provider zelf veel in handen. Als bijvoorbeeld bij ADSL/VDSL de afstand tot de buurtkast te groot is, heeft dat rechtstreeks invloed op je snelheid. Bij Telenet is dat minder kritisch, maar daar fluctueert de snelheid meer in de piekuren. Alle providers doen daarom hun uiterste best om de snelheden telkens te garanderen, maar hun hele infrastructuur is niet overal perfect.
Twijfel je toch te sterk? Je kan altijd naar je provider bellen om een test uit te voeren van je internetsnelheid. Blijkt daaruit toch dat er een probleem is langs de kant van de provider? Dan kan je altijd om een persoonlijke oplossing vragen. Raakt het probleem niet opgelost? Wissel van ADSL/VDSL naar kabel of vice versa.
Downloadlimieten
Bijna alle providers laten je onbeperkt downloaden. Vroeger werd je internetsnelheid wel eens beperkt zodra je te veel gigabytes had verbruikt, maar die tijden liggen grotendeels achter ons. Enkel de goedkopere abonnementen van Belgacom, Telenet en Dommel hanteren nog een beperking, maar zelfs met 100 of 150 GB komt een gemiddelde gebruiker ruimschoots toe.
Let wel op! Voor ‘onbeperkt downloaden’ geldt meestal wel een zogenaamde fair use policy (FUP): wie echt buitensporig downloadt krijgt een waarschuwing van zijn provider of wordt wel degelijk op een lagere snelheid gezet. Maar in de praktijk moet je hiervoor toch al enkele honderden gigabytes verbruiken.