Elke dag worden er miljoenen foto's gemaakt met een smartphone, maar de meeste daarvan worden nooit geprint omdat het te omslachtig is. Daar wil printermaker HiTi iets aan doen.

De P231 is een draagbare printer die werkt op een ingebouwde batterij. Het toestel heeft de afmetingen van een externe harde schijf en weegt 400 gram; daarmee is het een stuk groter en zwaarder dan de smartphones waarmee het samenwerkt.

Om te printen moet je de bijhorende app voor iOS of Android installeren. Je maakt dan een connectie met het eigen wifinetwerk van de printer en stuurt de foto door. De P231 gebruikt dye-sublimatie afdruktechnologie waarbij inkt in drie lagen op het fotopapier neergelegd wordt. Doordat de foto daarbij steeds voor een groot stuk uit de printer schuift, zie je de afbeelding laag na laag ontstaan. Dat schouwspel maakt de zestig seconden die nodig zijn om één foto (formaat 54 x 86mm) te printen, minder saai.

Een doorzichtige beschermlaag garandeert de kleurvastheid en beschermt de foto tegen krasjes en vingerafdrukken. Een pak met inkt en papier voor dertig afdrukken kost 14,99 euro, dus ongeveer 50 cent per foto. De afdrukkwaliteit is goed.

De app bevat ook heel wat mogelijkheden om je foto te verfraaien. Je kunt randen toevoegen, clip-art zoals katjes of smileys en tekst toevoegen, en Instagram-achtige filters toepassen.

Nadat je vijf foto's hebt afgedrukt eist de app dat je een account aanmaakt voor je nog van je printer gebruik mag maken. Je kan je foto's dan ook laten opslaan op de servers van Pringo. Waar dat goed voor is, ontgaat ons enigszins: iedereen maakt immers een back-up van zijn foto's. Toch?

Of veel smartphonefotografen zitten te wachten op een printer om hun kiekjes te printen, is maar de vraag. De Pringo is in elk geval een gebruiksvriendelijk apparaat dat een goede kwaliteit levert.

Prijs: 149 euro (maart 2014)

External links

Pringo