Een grafische kaart is een belangrijk onderdeel in elk systeem. Voor gamers of fotobewerkingsfanaten is een goed exemplaar zelfs belangrijker dan een hoogtechnologische processor.

Wie de exacte specificaties van zijn kaart wil weten, kent maar beter de precieze naam van het stukje hardware in zijn systeem. En zelfs gewapend met die informatie kan het even duren om alle technische informatie terug te vinden, zeker bij oudere exemplaren.

[download_file]

Gelukkig is er GPU-Z. Dit kleine en eenvoudige tooltje toont alle informatie over de GPU die je maar kan wensen, van de voor de hand liggende dingen als fabrikant en type tot BIOS-versie, geheugentype en busbreedte.

Je hoeft GPU-Z niet te installeren. Bij het openen krijg je de optie om het wel te doen, waardoor je een snelkoppeling in het startmenu cadeau krijgt. Eigenlijk is er niet echt een voordeel aan een volledige installatie, kies dus gerust No voor de standalonemodus.

Veel heeft GPU-Z niet om het lijf. De tool bestaat uit drie tabs, waarvan er slechts twee van belang zijn. De eerste, origineel weg Graphics Card getiteld, geeft je een volledig overzicht van de specificaties van je grafische kaart.

De meeste informatie is redelijk geavanceerd, dus vooral gebruikers die iets van GPU’s kennen zullen veel uit dit tooltje kunnen halen. Toch laat GPU-Z gebruikers niet volledig aan hun lot over. Beweeg met je muis boven de informatie en er verschijnt een tekstballon met meer info over de gegevens in kwestie.

De tweede tab laat je realtime informatie over de grafische kaart zien. GPU-Z is afhankelijk van de sensors op je kaart om data weer te geven, dus de kans is groot dat niet alles verschijnt. Klik op de cijfers om te wisselen tussen de realtimewaarden, het gemiddelde, het minimum en het maximum.

Om eventuele problemen met je grafische kaart bloot te leggen kan je de evolutie van de waarden bijhouden in een bestand. Klik daartoe Log to file aan. GPU-Z zal op de achtergrond alle metingen naar een tekstbestandje wegschrijven, zodat je na een test kan kijken hoe die bijvoorbeeld de temperatuur van de kaart heeft beïnvloed.

External links

GPU-Z heeft een eigen webpagina