Koffiezetapparaten en broodmachines doen het al langer: je verwelkomen met warme koffie en vers brood zodra je uit bed stapt. Zou je je pc ook niet elke morgen automatisch wakker laten worden?

STAP 1 / Basistaak starten

Zet je je pc ’s avonds in slaapstand, dan kan je hem ’s morgens automatisch laten ontwaken met de Taakplanner. Ik neem hier Windows 7 als voorbeeld, maar de werkwijze in Vista en Windows 8 is gelijklopend. In Windows Vista en 7 start je die op door taakplan te tikken in de zoekbalk van het startmenu. In Windows 8 tik je plannen in het startscherm en open je vervolgens de rubriek Instellingen. Met een muisklik start je de bijhorende tool. In het rechterpaneel, bij Acties, selecteer je alvast Basistaak maken. Er verschijnt een dialoogvenster waar je een geschikte naam voor je taak verzint.

 

STAP 2 / Timing instellen

De knop Volgende brengt je meteen naar stap 2. Die luistert naar de naam ‘Trigger’, omdat je hier aangeeft wanneer je die taak precies uitgevoerd wil zien. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je de computer opstart, wanneer je je aanmeldt bij Windows of bij een specifieke systeemgebeurtenis (zoals vastgelegd in de logboeken van Windows). Voor onze doeleinden kan het iets eenvoudiger. Ik stip hier Wekelijks aan, en na het indrukken van de knop Volgende kies ik voor Elke 1 week/weken uitvoeren en stip ik elke weekdag aan (in het weekend mag dat iets minder zijn). Het tijdstip leg ik gedisciplineerd vast op 06:45 – ontiegelijk vroeg, ik weet het.

 

STAP 3 / Actie vastleggen

De Taakplanner weet nu al wanneer ik iets wil, maar heeft nog geen flauw benul wát ik precies wens. Druk nogmaals op Volgende, stip Programma starten aan, druk alweer op Volgende en verwijs met de knop Bladeren naar de gewenste toepassing. Dat zou bijvoorbeeld de ingebouwde defragmentatietool (defrag.exe in “c:windowssystem32”) of de Schijfopruiming (cleanmgr.exe in “c:windowssystem32”) kunnen zijn. Het veld Parameters toevoegen laat je toe om bepaalde parameters in te geven. Bij cleanmgr.exe zou dat bijvoorbeeld /d e: kunnen zijn (om alleen de e:-schijf te laten opruimen).

 

STAP 4 / Taak afronden

In het volgende venster plaats je een vinkje bij Het dialoogvenster Eigenschappen van deze taak openen als ik op Voltooien klik. En jawel, die knop mag je dan ook indrukken. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster waar je de optie Met meeste bevoegdheden uitvoeren selecteert en Uitvoeren ongeacht of gebruiker wel of niet is aangemeld. Open vervolgens het tabblad Voorwaarden en vink De computer uit de slaapstand halen om deze taak uit te voeren aan. Bevestig met OK, vul het wachtwoord van een beheerdersaccount in en rond af met OK. Sluit het venster van de Taakplanner en als alles goed is, schiet je computer op het cruciale moment uit de slaapstand en voert hij gehoorzaam de gevraagde taak uit.