Wie geïnteresseerd is in de ingewanden van zijn computer kan niet zonder een tool als CPU-Z. Dit programmaatje analyseert je systeem en toont werkelijk alle mogelijke informatie over processor, moederbord en geheugen. Erg handig voor wie wil weten wat er onder de motorkap gebeurt.

De installatie van CPU-Z is voor de hand liggend. Het installatieprogramma detecteert zelf of je een 32- dan wel een 64-bitsysteem hebt en voorziet je van de juiste versie.

[download_file]

De eerste tab van CPU-Z toont naam, type en codenaam van de processor in je systeem. Verder kan je er heel wat geavanceerde informatie op raadplegen, zoals de huidige kloksnelheid. Om het meeste uit de tool te halen is een beetje voorkennis wel een vereiste.

Naast de Cashes vind je de tab Mainboard. Daar staat te lezen welk moederbord er in je computer zit, en op welke BIOS-versie alles draait. Bij Memory kan je kijken hoe het met het geheugen gesteld is. Naast het type en de hoeveelheid wordt ook de klokfrequentie en nog allerhande gespecialiseerde informatie weergegeven.

De tab SPD toont nog meer informatie over het geheugen. Zo kan je nakijken hoeveel ramstaven er beschikbaar zijn op je computer, hoeveel er in gebruik zijn, en welk geheugen er in welke gleuf zit weggeklikt.

Bij een desktop is het niet zo moeilijk om die informatie te verkrijgen door de hardware te inspecteren (als je weet waar naar te kijken), maar bij een laptop komt een tool als CPU-Z nog meer tot zijn recht. Een draagbare computer openvijzen is immers geen sinecure.

External links

CPU-Z heeft een eigen webstek