Media Player Classic Home Cinema heeft niet meteen de meest sexy naam, en ook de speler zelf ziet er erg sober uit. Dat komt doordat hij zich volledig focust op het afspelen van video.

Het is een erg lichte, gemakkelijk te gebruiken mediaspeler die met vrijwel alle videobestanden overweg kan zonder dat je externe codecs hoeft te downloaden. Het programma is dus ideaal voor wie een no-nonsensemanier wil om zijn films af te spelen, maar biedt ook de geavanceerde gebruiker heel wat unieke functies.

[download_file]

Open om te starten het gedownloade bestand en kies de installatietaal (het bovenste bestand is de versie voor 64-bit, het onderste voor 32-bit). De wizard neemt je door enkele stappen, zoals het aanvaarden van een licentieovereenkomst en het kiezen van een installatiemap. Kies vervolgens voor een standaard installatie tenzij je weet waar je me bezig bent. Aan de volgende vensters hoef je niets aan te passen.

Minimalistisch
Na de installatie pronkt er een snelkoppeling met de naam MPC-HC op je bureaublad. Wanneer je de videospeler voor de eerste maal opent kan je automatische updates in- of uitschakelen.

De mediaspeler zelf is erg minimaal. Snelkoppelingen die je bij andere spelers zoals VLC terugvindt, werken hier ook. Zo kan je dubbelklikken op een afspelende film om het venster te maximaliseren, dient de spatiebalk als speel- en pauzeknop en kan je met het scrolwieltje van de muis het volume bedienen.

Hoewel MPC-HC er erg simpel uitziet en erg eenvoudig in gebruik is, zit hij boordevol krachtige functies. Bij eigenschappen, onder de tab MediaInfo, krijg je bijvoorbeeld een gedetailleerd overzicht van alles wat met je video te maken heeft, van resolutie tot de gebruikte codec en de compressiemethode.

Miniatuurweergaven opslaan
Een andere, erg leuke functie is de optie Miniatuurweergaven opslaan, onder Bestand. Miniatuurweergaven maakt een soort stripverhaal van je film, door op bepaalde intervallen een screenshot te nemen en al die beelden tot een geheel te combineren. Handig om bij je films op te slaan wanneer je een grote bibliotheek hebt, zo kan je immers in één oogopslag zien om welk videofragment het gaat.

Uiteraard biedt Media Player Classic – Home Cinema ook ondersteuning voor ondertitels. Zowel SRT- als SUB- en IDX-bestanden kunnen geladen worden. Sleep ze gewoon naar de mediaspeler.

Bij Opties, onder Beeld, krijg je heel wat geavanceerde keuzes. Je kan instellen voor welke bestanden MPC de standaardspeler moet zijn, welke stijl van ondertitels je verkiest, je kan een vertraging voor het geluidsspoor specifiëren, mocht dat slecht gesynchroniseerd zijn met het beeld, en zo verder.

Rechtsklikken op het beeld staat je toe snel weergave-instellingen aan te passen. De beeldverhouding kan manueel ingesteld worden, ondertitels kunnen aan- en uitgeschakeld worden en nog veel meer. Veel van de mogelijkheden die MPC-HC aanbiedt zal je niet snel nodig hebben, maar het is leuk dat ze er zijn.