Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


We hebben er even op moeten wachten, maar de eerste ‘kromme’ telefoons zien het levenslicht bij Samsung en LG. In het verleden hebben we al eens de Samsung Galaxy Nexus gehad, maar daar was het aanraakglas gebogen. Het scherm zelf niet, ook al dachten velen dat het wel het geval was. De Samsung Galaxy Round en LG G Flex hebben wel een gebogen scherm, maar zijn ze ook flexibel?

Het grootste probleem met flexibele telefoons is niet specifiek het scherm, maar alles daar omheen. Een printplaat, processor, cameramodule, etc. kan je nog niet flexibel maken. Het grootste probleem is de batterij. Die neemt een heel grote oppervlakte in bij hedendaagse smartphones. Er zijn al technologieën om een batterij flexibel te maken, maar die staan commercieel niet op punt. Hoe kunnen dan Samsung en LG een gebogen telefoon aanleveren? Beide fabrikanten hebben het anders aangepakt.

In de praktijk

Samsung heeft met de Galaxy Round de kromming over de hele lengte van het toestel uitgevoerd. Dit maakt het enigszins eenvoudig om een batterij centraal in de behuizing te plaatsen, met een verdere strategische plaatsing van de rest van hardware. Op deze manier is enkel het scherm en het aanraakvlak flexibel en gebogen opgesteld. De kromming is wel veel minder uitgesproken dan bij LG.

Bij LG hebben ze voor de G Flex gekozen voor een kromming over de breedte van het toestel. Dat is een stuk lastiger, omdat je hier de batterij ‘trapsgewijs’ moet kunnen installeren. LG heeft die technologie al getest in de G2, hun vlaggenschip, en trekt die lijn nu door naar de G Flex. Dat maakt dat ze deze type kromming hebben kunnen doorvoeren, en blijkbaar brengt deze batterijconstructie nog de nodige flexibiliteit met zich mee. Wanneer je het scherm naar onder legt, kan je met wat druk de telefoon helemaal platdrukken.

En verder…

Dankzij zulke flexibele schermen is er maar een heel klein risico op glasbreuk. Flexibele schermen zijn namelijk van plastic gemaakt. Dat lost al direct een prangend probleem op bij huidige smartphones. Hou er wel rekening mee dat je plastic ook uiteindelijk kapot kunt buigen. Een heel forse val van je smartphone kan je scherm dus nog steeds beschadigen.

Een flexibele telefoon die je kan uitrollen, is er (nog) niet. De vaste hardware zoals batterij, processor, etc. belemmeren dat. Wat in de nabije toekomst wel kan, is een uitrolbaar scherm met een vaste kern voor alle hardware waarin het scherm rolt. Dan heb je een ‘rolletje’ in je zak, in plaats van de gehele oppervlakte van het scherm.