Avast is één van de pioniers van de antiviruswereld. Het programma verdient zijn strepen al sinds midden de jaren ’90 en is nog steeds erg populair. Met goede reden: niet alleen is de virusbescherming uitgebreid en de interface eenvoudig, de software is in meer dan 40 talen vertaald waaronder uiteraard ook het Nederlands.

Avast! Free 9.0.2016, de nieuwste iteratie van de software, kwam net uit. Een goed moment dus voor iedereen die nog op zoek is naar een virusscanner op zijn of haar maat om het programma eens een kans te geven. De vernieuwingen in deze nieuwe versie zijn vooral van technische aard. Aan de interface is niet veel veranderd en dat hoefde ook niet.

[download_file]

De verbeteringen zijn te merken bij de Software Updater, een functie die automatisch de meest recente versie van allerhande software op je pc zoekt. Er kunnen nu meerdere updates gelijktijdig gedownload en geïnstalleerd worden. Ook op het gebied van browserbescherming is er vooruitgang gemaakt: de verwijdering van louche toolbars gaat nu nog vlotter.

De update terzijde zijn er voldoende redenen om Avast eens een kans te geven. Het programma heeft zijn betrouwbaarheid al bewezen en de basisbescherming is gratis. Zeker wanneer je als thuisgebruiker liever niet (meer) betaalt voor een dure antivirusoplossing is een goede gratis antivirus het overwegen waard. Het is immers niet omdat Avast gratis is dat de virusbescherming moet onderdoen voor betalende concurrenten.

Download om de antivirus te testen het installatiebestand onderaan dit artikel. De download is groter dan de meeste tools die we hier aanprijzen: 84,4Mb. Goede gratis software zou een belletje moeten doen rinkelen: niets is ooit echt gratis. Begin dus met onderaan de optionele installatie van Dropbox af te vinken (tenzij je de clouddienst eens wil proberen, ook een aanrader).

Als je wat verstand hebt van antivirussoftware en weet wat je wil, kan je onder de grote blauwe installatieknop voor een aangepaste installatie kiezen. Daar vink je aan welke onderdelen je wel en niet op je pc wil zetten. De kans is bijvoorbeeld groot dat je geen boodschap hebt aan het Avast-gadget dat automatisch mee wordt geïnstalleerd.

Verder zijn er geen grote hordes te overwinnen. De interface is duidelijk. Rechts en bovenaan kies je welk onderdeel je wil bekijken, in het centrale scherm krijg je vervolgens keuzes die bij die opties passen, zoals het scannen van je computer.

Voor wie fan is van Avast bestaat er ook een mobiele versie voor Android.

External links

Avast