Met een vol RAM-geheugen kan een systeem niet goed nadenken. Zelfs bij simpele functies, zoals rechtsklikken met de muis, kan het tientallen seconden duren alvorens je computer reageert.

RAM-geheugen kan om allerlei redenen vollopen, en zeker na een zware installatie kan je systeem soms erg vertraagd achter blijven. Opnieuw opstarten is dan de boodschap. Maar niet met de handige Memory Cleaner van Microsoftprogrammeur Koshy John.

[download_file]

De man ontwikkelt in zijn vrije tijd een aantal programma’s die gemaakt zijn om je systeem vlot te laten draaien. De Memory Cleaner is, met meer dan twee miljoen downloads, zijn populairste creatie.

Na het openen  van het bestand moet je de installatie bevestigen. Zodra de licentievoorwaarden aanvaard zijn, doet het installatieprogramma de rest. Na de installatie start de tool meteen een eerste keer op.

Het hoofdscherm van de Memory Cleaner is opgebouwd rond een balk die het geheugengebruik grafisch weergeeft. Op dezelfde tab vind je ook het gemiddelde geheugengebruik terug, net als piek- en dalwaarden.

Memory Cleaner kan het RAM-gebruik op twee manieren optimaliseren. Eerst en vooral is er de knop Trim Processes’ Working Set. Die beperkt de hoeveelheid geheugen die nutteloze processen mogen gebruiken.

Vervolgens kan je met de Clear System Cache-knop de Memory Cleaner grote schoonmaak laten houden in het RAM-geheugen. Alle nutteloze gegevens worden verwijderd zodat er weer plaats is in het geheugen voor andere zaken. Die laatste functie is erg nuttig wanneer je net een erg zwaar programma hebt uitgevoerd of geïnstalleerd.

Linksonder in het venstertje staat reclame voor twee andere programma’s van Koshy Johns hand. Mocht je erop klikken, dan opent de website van het programma. Niets van aantrekken dus.

Via de tab Options kan je enkele functies aanvinken om Memory Cleaner te automatiseren. Zo kan de tool het RAM-gebruik optimaliseren op het moment dat het geheugen aan het vollopen is, of na tijdsintervallen van vijf minuten. Indien je wil dat Memory Cleaner mee opstart met Windows gaat dat ook. Je vindt het programma altijd terug bij de pictogrammen rechts op de taakbalk.