Ik heb er wel eens last van: allemaal online diensten waarop ik me durf inschrijven, totdat ik niet meer weet wat ik moet gebruiken. Opslag van Dropbox, of toch maar SkyDrive? En wat met online fotodiensten zoals Flickr of Instagram? If This Then That (IFTTT) maakt je leven gemakkelijker én efficiënter doordat je twee diensten met elkaar kan koppelen. Al wat je moet doen, is een trigger en een actie bepalen. Bijvoorbeeld: ‘bij een nieuw bericht op Facebook moet ik een sms krijgen’ of ‘wanneer het gaat regenen, ontvang ik een e-mail om me dat te vertellen’. De mogelijkheden zijn eindeloos!

STAP 1 / Registreren

Als demonstratie kies ik het volgende recept: wanneer een nieuwe foto op Instagram verschijnt, moet IFTTT die foto kopiëren naar mijn Dropbox. Eerst en vooral surf je naar ifttt.com. Je wordt meteen verwelkomd door een grote blauwe knop om lid te worden. Klik op Join IFTTT. Kies een gebruikersnaam en een wachtwoord en vul je e-mailadres in. Daarna word je naar je Dashboard geleid, waar je al je ‘recepten’ kan bekijken. Tijd om die nul van de tabellen te vegen en een recept in elkaar te steken.

 

STAP 2 / Recept maken

Om te starten, klik je op de blauwe knop Create a Recipe. Klik op de blauwe This om je triggerkanaal te kiezen. In mijn geval is dat een foto die op Instagram verschijnt. Klik op Instagram en daarna op Activate. Vul in het nieuwe venster je Instagram-gegevens in en klik op Authorize. Wacht een paar seconden en klik daarna op Continue to the next step. Kies de exacte trigger die je van Instagram wenst uit de lijst met mogelijkheden. Een foto die jij leuk vindt bijvoorbeeld, een nieuwe foto van jou, een nieuwe foto van een specifieke gebruiker enzovoort. Ik kies in dit scenario Any new photo by you. Daarna klik je op Create Trigger. Ziezo, nu verschijnt op de plaats van This het logo van Instagram met daaronder de trigger.

 

STAP 3 / Activeren

Klik daarna op That om de actie te bepalen. In deze workshop wil ik de foto bewaren in mijn Dropbox. Klik op Dropbox en op Activate. Vul je gegevens in en klik op Allow om IFTTT toegang te geven tot je Dropbox. Klik op Done en daarna op Activate. Uit de lijst met acties kies ik Add File from URL, omdat ik de foto rechtstreeks in mijn Dropbox wil hebben. Klik daarna op Create Action. Zo, je nieuwe recept is klaar om geactiveerd te worden. Geef het indien nodig een beschrijving en klik op Create Recipe. Vanaf nu wordt elke nieuwe foto van mij op Instagram automatisch gekopieerd naar een specifieke map in mijn Dropbox.

 

STAP 4 / Inspiratie zoeken

Uiteraard begint alles nu pas. Je kan oneindig veel recepten aanmaken met allerlei online diensten waarvan jij gebruik maakt. Wil je graag weten welke services IFTTT allemaal ondersteunt? Surf dan naar ifttt.com/channels voor het complete overzicht. Je kan recepten afzonderlijk uitschakelen, verwijderen of delen met andere gebruikers. Ben je op zoek naar wat creativiteit, neem dan zeker een kijkje op ifttt.com/recipes voor wat extra inspiratie!